Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policie zkoumá podezřelý videoklip

Pracovníci skupiny extremismu Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství policie Praha IV spolu se specialisty na extremismus Odboru odhalování závažné obecné kriminality (OOZOK) v současné době pracují na případu, ve kterém neznámí pachatelé podněcují k nenávisti a rasismu vůči konkrétním skupinám osob. 

Podnět k prověření podezřelého videoklipu dostali kriminalisté od občanů, určité poznatky však již měli. Začali se zajímat o videoklip, který dosud neznámá osoba umístila na jeden z internetových serverů. Po jeho zhlédnutí jeho obsah vyhodnotili jako velmi závažný, až extremistický. Ke spolupráci proto přizvali kolegy z OOZOK, kteří se touto problematikou také zabývají. Ti potvrdili, že je v tomto hudebním videoklipu spousta vulgarismů, rasistických narážek a dalších slov vyvolávajících podněcování k nenávisti a násilí vůči konkrétním skupinám osob.
 
V klipu pod přezdívkami „Hrobka“, „Řezník“ a „Pitva“ vystupují tři hlavní aktéři, kteří text interpretují. Podle kriminalistů tím jasně naplňují skutkovou podstatu trestných činů násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za tyto trestné činy trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody až na 3 roky.
 
Podle policejních zjištění propagují tito tři mladí muži hudební styl „Horrorcore“, který kombinuje rap, metal, hiphop a rock. Styl, který poukazuje na aktuální dění ve společnosti a negativní jevy v ní pomocí černého, morbidního humoru, ironie, ale i sprostých slov a tvrdého rapu. V písních se objevují témata vražd, sexu, drog a kanibalismu. Způsob, kterým tento styl propaguje konkrétně tato trojice, je ale dle názoru policie protizákonný.
 
V této souvislosti by kriminalisté přivítali jakékoliv poznatky, které by mohly vést ke zjištění totožnosti těchto mladíků. Není vyloučeno, že by se mohli pohybovat v prostředí různých pražských undergroundových klubů, ve kterých se hraje zejména hip hop a rap. Mohou být ve věku v rozmezí přibližně 25 - 28 lety. Poznatky přijmou operátoři na lince 158.
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 11.3.2011
 
Pozn.: Na obrázku dva z interpretů s přezdívkami "Hrobka" a "Pitva". 
 
 
Odkazy do noveho okna

Vlevo "Hrobka", vpravo "Pitva"

Vlevo "Hrobka", vpravo "Pitva" 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem