Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policii volali vymyšlené problémy

BLANSKO-VYŠKOV: Za poslední dny řešíme několik zneužití tísňové linky. 

   Pod vlivem alkoholu, ale také jen tak z legrace volali v posledních dnech lidé zlomyslně na tísňovou linku Policie České republiky 158 nebo také na linku zdravotnických záchranářů. Bohužel si tito vtipálci neuvědomují, že se vystavují podezření ze spáchání přestupku a hrozí jim za to nemalé sankce.

   V pondělí 17. února od půl desáté večer do zhruba jedenácté hodiny se například operátorům na tísňovou linku jak policie, tak i záchranářů několikrát ozvala třiatřicetiletá žena z Blanska. V telefonu hovořila nesrozumitelná slova, používala vulgární výrazy, odmítala sdělit jakoukoliv informaci, zda něco potřebuje, kde se nachází a proč volá. Když ji policisté našli v Blansku, ukázalo se, že je žena pod vlivem alkoholu, v dechu měla 1,24 promile. Je nyní podezřelá ze spáchání přestupku týkajícího se zneužívání tísňových linek.

   Nebyla však jediná, kdo zbytečně telefonoval. V pondělí 17. února zase kolem půlnoci volal z mobilu na tísňovou linku jedenáctiletý chlapec z Vyškovska s tím, že jeho otec napadá matku. Když policisté na místo vyjeli, ukázalo se, že si chlapec vše vymyslel a že otec matku nenapadl ani fyzicky ani verbálně. Chlapec pak policistům přiznal, že na linku 158 volal z legrace. Dalším šetřením policisté zjistili, že to nebylo poprvé a že podobné nepravdivé telefonické oznámení učinil již třikrát.

   V úterý 18. února kolem půl deváté večer pak zase na tísňovou linku policie zavolal muž, že jej napadl jiný muž v Kunštátě před restaurací. Policisté na místě rovněž zjistili, že je jedná o lež a že se nic takového nestalo. Volající byl pod vlivem alkoholu, v dechu měl 2,72 promile alkoholu. I on je nyní podezřelý ze spáchání přestupku týkajícího se zlomyslného volání na tísňovou linku. Za tento přestupek může být volajícím uložena pokuta až do 100 tisíc korun.

    por. Mgr. Iva Šebková, 19.2.2014

vytisknout  e-mailem