Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policiisté objasnili vraždu

Ms kraj, Ostrava: Kriminalisté díky vynikající práci v krátkém čase zadrželi a obvinili muže. 

Moravskoslezští kriminalisté vyšetřují další letošní vraždu. Je potřeba předestřít, že vzhledem k situaci, že obviněný nevypovídá, mají policisté ztíženou úlohu a dokazování je o to obtížnější. Moravskoslezští kriminalisté jsou však profesionálové na slovo vzatí. Důkazem toho je i skutečnost, že pachatele zadrželi a obvinili ve velmi krátké době po činu. Bylo však potřeba prověřit desítky vytypovaných osob a získat a ověřit mnoho informací.
 
K samotnému případu můžeme uvést, že minulé úterý (2. 11. 2010) v brzkých ranních hodinách přijali policisté oznámení o úmrtí 74leté paní z Ostravy. Příbuzný ji našel bez známek života v jejím bytě. Vzhledem k podezření, že na smrti ženy měla podíl jiná osoba, vyjel na místo takzvaný krajský výjezd.
 
Moravskoslezští kriminalisté v úzké spolupráci s kolegy z městského ředitelství začali okamžitě se zjišťováním veškerých okolností případu. Důležité bylo vyjádření soudního lékaře na místě činu. Ten potvrdil podezření policistů a konstatoval, že paní opravdu zemřela násilnou smrtí v důsledku fyzického napadení druhou osobou. Mechanismus a další okolnosti může ozřejmit až nařízená soudní pitva.
 
Policisté učinili již na místě činu maximum, aby zjistili pachatele. Místo důkladně ohledali a odebrali a zajistili množství stop. Zajištěné stopy různého druhu budou i nadále zkoumat kolegové z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství (výsledky expertiz nejsou dosud známy).
 
Policisté velmi intenzivně shromažďovali a analyzovali každou informaci. Byli si vědomi, že čas hraje proti nim. Byl nasazen maximální počet kriminalistů a dalších osob, kteří měli jediný cíl: zjistit pachatele. Jedním z dalších prvotních úkonů, který policisté provedli, bylo zjištění co největšího kvanta informací od obyvatelů domu a dalších osob, které přicházely s poškozenou do kontaktu. Z vyjádření svědků bylo možné vyvodit závěr, že k napadení došlo v noci z pondělí na úterý. Další informace obsahující možnou stopu otevřely kriminalistům prostor k jejich prověření.
 
Precizní, mravenčí práce policistů ve spojení s profesní zkušeností, kdy prověřovali každou sebemenší stopu a informaci, se i v tomto případě ukázala neocenitelnou. V odpoledních hodinách zadrželi policisté podezřelého padesátiletého muže ze Vsetínska. Ve středu ho obvinili z trestného činu vraždy. Vzhledem k právní kvalifikaci (§ 140 odst. 1,3 písm. j) trestního zákoníku)) hrozí muži trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
13. 11. 2010
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                     
 
 
 
 
                                              
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem