Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Políčili si na seniory

HRANICKO - Dvě ženy sprostě oklamaly manželský pár. 

Od včerejšího dne se hraničtí policisté zabývají případem krádeže a porušování domovní svobody. V dopoledních hodinách se dvě neznámé ženy dostaly do rodinného domu osmdesátiletých seniorů pod záminkou vykonání potřeby. Jedna z nich šla na toaletu a druhá prošla přes chodbu do kuchyně, kde z kredence odcizila finanční hotovost 8 400 Kč. Pak společně z domu odešly.

Rady pro seniory: Nikdy neotvírejte automaticky dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Do bytu vpusťte pouze ty, které dobře znáte, nebo se vám důvěryhodně prokáží a sdělí vám, proč přichází. I na první pohled sympatický člověk nemusí mít vždy dobré úmysly. Pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná. Mohl si to přečíst např. na štítku na dveřích. Cizí lidi nikdy nevpouštějte do bytu!!!

Na dveřích je vhodné uvádět jmenovku v množném čísle (Novákovi) nebo v mužském rodu, zvláště v případě, že v bytě žije žena sama. Buďte opatrní, nevěřte každému, kdo vás za dveřmi požádá o pomoc, např. o možnost si zatelefonovat, použití toalety, pomoc při nevolnosti či předání zásilky pro vašeho souseda. Situaci můžete řešit, aniž byste otevírali dveře. Pomoc zprostředkujete např. přivoláním souseda nebo sanitky a podobně.

Mějte důležitá telefonní čísla poblíž vašeho telefonu nebo na dobře viditelném místě.        

Zamykejte hlavní vchodové dveře. Byt zavírejte a zamykejte, i když jdete třeba jen k sousedce, do sklepa nebo s odpadky. Pokud bydlíte v přízemí nebo rodinném domku, nezapomeňte zavírat okna, a to i v případě, že jdete jen nakoupit.

Udržujte dobré přátelské vztahy se svými sousedy. Požádejte je o jejich telefonní číslo, protože v případě potřeby může být jejich pomoc nejrychlejší. Čekáte-li příchod cizího člověka, požádejte někoho z blízkých nebo přátel, aby byl s vámi doma. Nebuďte důvěřiví ani k různým podomním prodejcům, kteří nabízejí zdánlivě levné zboží. Nereagujte ani na různé výhry, při kterých jste údajně získali nějakou finanční hotovost, jedná se většinou o podvod. Pokud nic nehrajete – nemůžete nic vyhrát!

Pořiďte si dveřní panoramatické kukátko a pojistný řetízek. Kukátko vám umožní vidět široký prostor za vašimi dveřmi a díky řetízku můžete vyřídit některé záležitosti v relativním bezpeční.

por. Mgr. Miluše Zajícová
3. srpna 2017

vytisknout  e-mailem