Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policista roku slouží ve Vyškově

BLANSKO-VYŠKOV: Cenu získal za zadržení nebezpečného ozbrojeného pachatele.  


    Prestižní ocenění určené příslušníkům policie, kteří svou prací v roce 2012 významně přispěli k vyšetřování trestné činnosti či k dopadení pachatele, získal muž, kterého mohou v uniformě potkat lidé ve Vyškově a okolí. Devětatřicetiletý policejní inspektor Marek Jurůj z Obvodního oddělení policie České republiky ve Vyškově byl totiž jen několik dnů před koncem roku vyhodnocen jako Policista roku 2012 v rámci celého Jihomoravského kraje. Cenu převzal na brněnské radnici z rukou náměstka policejního prezidenta pro vnější službu a krajského ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje plk. Mgr. Tomáše Kužela a náměstka Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro SKPV plk. Mgr. Libora Kachlíka (na fotografii).

    Policista, kterého kolegové vnímají jako člověka, jenždokáže velmi dobře vyhodnotit jakokouliv situaci, totiž v březnu loňského roku společně s kolegou pronásledoval až do Studnic na Vyškovsku nebezpečného ozbrojeného pachatele. Na tohoto pachatele byl vydán příkaz k zadržení státním zástupcem z Českých Budějovic. Byl totiž stíhán pro pokus vraždy policisty a majetkovou trestnou činnost.
 
   Policejní hlídka, jíž prap. Marek Jurůj velel, uviděla vozidlo pachatele v obci Podomí na Vyškovsku. Jeho řidič si však policistů všiml a začal vysokou rychlostí ujíždět. Přestože měl pachatel výkonné auto značky Audi A6 Allroad, hlídka jej měla neustále na dohled a viděla, jak ohrožuje bezpečnost na pozemních komunikacích, a to i při průjezdu několika obcemi. V obci Studnice pronásledované auto vjelo do pole a jeho řidič se snažil i přes rozblácený terén pokračovat v jízdě. Policisté této situace využili, vyběhli z auta a začali vyzývat pachatele, aby zastavil a vystoupil. Ten však nereagoval ani na výzvy, ani na varovný výstřel. Proto nakonec policista Marek Jurůj v souladu se zákonem použil služební zbraň a několikrát vystřelil na auto. Teprve pak řidič zastavil, vypnul motor a policisté jej zadrželi. Vše se obešlo bez zranění.
 
   Praporčík Marek Jurůj byl kromě tohoto zákroku oceněn také za svou práci, kterou vykonává na obvodním oddělení ve Vyškově dvacet roků. Svými kolegy i vedením je považován za zkušeného policistu, který dokáže dobře a rychle vyhodnotit vzniklé situace.
 
   por. Mgr. Iva Šebková, 7.1.2013
Odkazy do noveho okna

Prap. Marek Jurůj a plk. Mgr. Libor Kachlík

Prap. Marek Jurůj a plk. Mgr. Libor Kach... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem