Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policista zachránil život

Jindřichohradecko - pprap. Jaroslav Šlechta z ICP Jindřichův Hradec podstoupil odběr kostní dřeně, aby pomohl zachránit lidský život. 

     Desítky policistů z řad Jihočeských cizineckých policistů, stejně jako jiní příslušníci a zaměstnanci Policie České republiky, přispívají k záchraně lidských životů a jsou dárci drahocenné tekutiny, kterou je krev. Podpraporčík Jaroslav Šlechta z jindřichohradeckého Inspektorátu cizinecké policie je také jedním z nich a pravidelně dochází na transfúzní stanici při nemocnici v Jindřichově Hradci již od svých 18 let darovat krev. Od měsíce října loňského roku je však zatím jediným dárcem kostní dřeně na Jindřichohradecku, což samo o sobě není tak důležité jako fakt, že jeho hodnoty vzorků krve coby dárce se nejvíce shodovaly s hodnotami krve příjemce a pomohl tak zachránit život jedné třináctileté dívky.
     Když se na hematologickém oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci dozvěděl o možnosti zaregistrovat se jako dárce kostní dřeně, neváhal a po všech nezbytných procedurách došlo ve Fakultní nemocnici v Plzni na operativní zákrok v celkové anestezii, při kterém byla odebrána kostní dřeň z pánve. Sám policista o tomto činu nijak nehovoří a kdyby nebyl požádán pracovnicí Červeného kříže o rozhovor do regionálního tisku, nikdo by se o tomto činu ani nedozvěděl. Podpraporčík Jaroslav Šlechta je nositelem zlaté plakety za 40 odběrů krve nebo plazmy, je zapsán v registru dárců kostní dřeně a nyní je i majitelem bronzového kříže.
     Nadace pro transplantaci kostní dřeně pořádá dne 24. dubna 2009 setkání 47 dárců kostní dřeně za účasti policejního prezidenta brigádního generála Mgr. Oldřicha Martinů, kde zástupci nadace oficiálně poděkují všem zúčastněným dárcům kostní dřeně, tedy i podpraporčíkovi Jaroslavu Šlechtovi, policistovi Inspektorátu cizinecké policie Jindřichův Hradec.

vytisknout  e-mailem