Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté a Tým silniční bezpečnosti vzdělávají cizince

KRAJ - Vzdělávání cizinců v oblasti dodržování pravidel silniční bezpečnosti probíhá zejména na Českolipsku, kde je zaměstnána větší početní skupina obyvatel z Mongolska. 

Policisté v Libereckém kraji realizují celou řadu osvětových a preventivních akcí, aktivit či opatření, která jsou zaměřena na dodržování pravidel silničního provozu. V rámci celé škály projektů, jako např. Viditelnost, Zebra se za Tebe nerozhlédne, Na kole bezpečně, Řídím, piju nealko pivo, apod., se snaží vhodnou formou oslovit konkrétní účastníky silničního provozu a informovat je o nutnosti dodržování zákonných zásad chování v silničním provozu, a to z důvodu nejen vlastní bezpečnosti, ale i ostatních účastníků silničního provozu.

Policisté ale také působí na řidiče a ostatní účastníky v silničním provozu v rámci různě zaměřených dopravně bezpečnostních akcí, a to i ve spolupráci se specialisty z Týmu silniční bezpečnosti. Podobné akce osvětového charakteru, zaměřené na informování a vzdělávání české motoristické veřejnosti, jsou velice přínosné. Policisté se ale v kraji stále častěji setkávají s lidmi různých národností, kteří se trvale, či přechodně zdržují na území Libereckého kraje a mnohdy, byť by měli vědět, neznají detailně veškerá pravidla, která jsou nutná na území naší republiky dodržovat. V poslední době se například policisté potýkají s občany z Mongolska, kteří se zdržují zejména na Českolipsku. Stovky jich sem přišlo za prací, žijí tu i celé rodiny. Tato národnostní skupina má samozřejmě od české populace, odhlédneme-li od jazykové bariéry, i spoustu svých vlastních zvyků a zvyklostí a také nezná úplně všechny zákony či normy platné pro naši zemi.foto_01
 

Vzhledem k tomu, že se tito občané budou zdržovat na území kraje dlouhodobě a jsou také právoplatnými účastníky silničního provozu, zaměřili se dopravní policisté, spolu se specialisty z Týmu silniční bezpečnosti, také na ně a připravují celou řadu osvětových a informačních kampaní, v rámci kterých jim bude představeno, jak se na našich silnicích bezpečně chovat a co je nutné dodržovat, aby se nedostali do kolize se zákonem.

V současné době připravila policie osvětový leták (v příloze pod článkem) zaměřený na základní pravidla chování v dopravě, který neobsahuje pouze souhrn pravidel, která je nutná dodržovat, ale i jejich vizualizaci. S ohledem na jazykovou bariéru vypomáhala policistům také tlumočnice, která se na překladu informačního letáku podílela. Připraveny jsou i další aktivity, zejména s Týmem silniční bezpečnosti, který již bude občanům Mongolska, ve spolupráci s policisty a tlumočnicí, konkrétně a vizuálně představovat konkrétní situace a jejich řešení. „Pomocí sady dětských zádržných systémů a imitace automobilového křesla, si účastníci odnesou informaci jak sedačku vybrat a vyzkouší si její správné a bezpečné připevnění. Dále budou informováni o tzv. bezpečné pozici řidiče za volantem nebo si budou moci nasimulovat únavu či alkohol za volantem,“ informuje Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.


21. listopadu 2018
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
vedoucí oddělení tisku a prevence

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem