Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté byli nakonec úspěšní

BRNO: Cvičení policejních jednotek simulovalo útěk šestice nebezpečných pachatelů 

 V ranních hodinách došlo poblíž Vranova u Brna k dopravní nehodě přepravní dodávky Vězeňské služby, která přepravovala vězně k soudu do Blanska. Po nehodě se podařilo šestici velmi nebezpečných pachatelů uprchnout. Tak přesně takto zněl první rámcový pokyn scénáře rozsáhlého policejního součinnostního cvičení, do něhož bylo nasazeno dvě stě padesát policistů různých složek i pracovníků vězeňské služby.

V průběhu dopoledne pak cvičení, které mělo velmi reálnou a akční podobu, dostávalo jeden náboj za druhým. Vězni se na útěku neštítili přepadnout v lesích mezi Adamovem lesníka, odcizili osobní automobil, vzali rukojmí, použili odcizené zbraně. Snažení policistů, kterým silně pomáhal vrtulník s termovizí a několik psovodů, dostávalo postupně dílčí úspěchy. Nasazení policisté dokázali uzavřít lesní prostor mezi Bílovicemi a Adamovem, v němž se uprchlíci pohybovali. Už dopoledne se podařilo dva z vězňů zadržet. Postupně členové zásahových jednotek během odpoledních hodin zadrželi i další uprchlíky.

Velmi reálný rámec dali akci dva motorkáři a jeden řidič osobního auta. Ti se snažili kontrole vyhnout a přes zátarasy ujet. Velmi rychle ale pochopili, že v policisty přeplněném prostoru nemají sebemenší šanci. Jeden z motorkářů měl k pokusu o ujetí velmi pádný důvod. Má totiž vyslovený platný zákaz řízení.

Policejní funkcionáři v příštích dnech vyhodnotí ve cvičení získané poznatky a převedou je do výcviku a praxe. Už první hodnocení naznačují, že cvičení bylo přínosem.

por. Bohumil Malášek

vytisknout  e-mailem