Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté cvičili postup v kritické situaci

ZLÍN: Praxe otestovala taktické postupy a spolupráci. 

Spolupráci některých složek integrovaného záchranného systému dnes otestovalo cvičení, které se konalo na Střední zdravotnické škole a Střední odborné škole ochrany osob a majetku ve Zlíně. Cílem bylo ověřit v praxi taktické postupy, které bychom mohli aplikovat v případě různých nenadálých krizových situací nejen ve školách, ale i v dalších veřejných budovách. Impulz k akci vznikl ve Střední odborné škole ochrany osob a majetku, jejíž vedení bylo také hlavním organizátorem.
Cvičení odstartovalo krátce před půl jednou odpoledne. Ředitel školy naše operační důstojníky informoval o tom, že v budově byla slyšet střelba. Jako první přijeli na místo městští strážníci, do tří minut za nimi pak příslušníci pohotovostního a eskortního oddělení zlínského krajského ředitelství. Co přesně se dělo uvnitř, zůstalo veřejnosti utajeno. „Není ani důležité, co bylo spouštěčem celé akce, jestli to byl nástražný výbušný systém, nebo byl na místě nebezpečný pachatel. Na tom v podstatě nezáleží, protože spolupráce s ostatními složkami by byla do značné míry podobná,“ vysvětlil vedoucí odboru služby pořádkové policie plukovník Milan Holz, velitel dnešního zásahu. „Nechceme a ani nemůžeme zveřejňovat to, jak jsme připraveni zasahovat. Jde o naše metody a procesy, které musíme z bezpečnostních důvodů před veřejností tajit. Ale můžu ujistit, že připraveni jsme,“ doplnil velitel. Třicítka policistů musela evakuovat žáky a zpacifikovat nebezpečné pachatele. Někteří z nich pomáhali vynášet raněné, jiní zajišťovali zločince. To vše se odehrálo asi do třiceti minut. Veškeré dojezdové časy i chování a postup policistů se bude v následujících dnech vyhodnocovat.
Kromě státní a městské policie se cvičení účastnili také záchranáři a samotní studenti, kteří si mohli své teoretické znalosti vyzkoušet v napjaté atmosféře. Jejich kolegové figuranti, kterým poskytovali první pomoc, totiž zranění i psychický šok hráli velmi věrohodně. Na místě zasahoval také náš posttraumatický tým. Asi pět jeho příslušníků měli nelehký úkol, pracovat s lidmi, kteří byli v šoku, nebo jim oznamovat nepříjemné zprávy, například o raněných příbuzných.
Celé cvičení budou vyhodnocovat nejen všechny zúčastněné složky Policie ČR, ale také studenti, kteří vše budou probírat se svými pedagogy i psychology.
 
 28. března 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem