Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté dohlížejí na bezpečnost návštěvníků Máchova jezera

ČESKOLIPSKO - O uplynulém víkendu se na Máchově jezeře v Doksech uskutečnila další z akcí v rámci celorepublikové preventivní akce "Bezpečně u vody". 

4
Jedna z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí a vodních ploch v Libereckém kraji se obzvláště v letošním roce, kdy řada lidí tráví dovolenou v tuzemsku,  stala vyhledávaným cílem mnoha turistů a rekreantů. Návštěvnost je zde oproti předešlým rokům mnohem vyšší. 

Policisté se v rámci celorepublikové preventivní akce "Bezpečně u vody", která byla spuštěna začátkem letních prázdnin, zaměřili opět na bezpečnost v okolí Máchova jezera. Policisté působili nejen v kempech a na plážích, ale teké dělali dohled nad bezpečností přímo vodní ploše Máchova jezera. Návštěvníky kempů, rekreačních chat i návštěvníky pláží upozorňovali na  úskalí zajištění majetku při pobytu u vody a také na bezpečnost spojenou s dětmi a všeobecně plavci. Od policistek z oddělení tisku a prevence obdrželi informační letáčky s preventivními radami a také drobné dárky v podobě ochranných pouzder na mobilní telefony či peníze, náplasti a děti létající talíře k vodě. 

Do akce policisté nasadili i svůj motorový člun. Ten využivají policisté z obvodního oddělení Doksy. Jedná se o namátkové kontroly, často reagují na zavolání, na oznámení, když někdo potřebuje pomoc, ať už je to pátrání po dětech, nebo pátrání po dospělé osobě, neboť v minulosti tady každoročně byl případ, kdy došlo k tonutí osoby. Nechybějí ani kuriózní oznámení jako například o zrátě šlapadla. 

1V sobotu řešili policisté s člunem ihned dvě oznámení. Jedno se týkalo zmizení dvou mladíků, jejichž matka se obávala toho, že se utopili. Na policisty ve člunu se obrátila vyděšená žena. Její dva synové ve věku 15 a 20 let měli být na jezeře na lehátku a gumovém člunu, ale netušila kde. Postrádala je zhruba 45 minut, pátrací akci ale policisté vyhlásit nemuseli, mladíci se mezitím objevili sami. Druhé oznámení se týkalo nenavrácení zapůjčeného pádla k lodi. 

Často policisté na jezeře řeší lezení na ostrůvky, na něž se nesmí, kde je chráněná krajinná oblast. Nechybějí ani oznámení, kdy lidé přecení své síly a doplavou právě do míst, odkud jim již nezbývají síly na cestu zpět. Ale někdy musí řešit i neukázněné rekreanty na šlapadlech, kteří bývají i pod vlivem alkoholu.

V rekreačních areálech jsou přivoláni převážně k drobným krádežím, a to krádežím mobilních telefonů, peněz či jízdních kol na plážích i v kempech. 

V obdobných akcích budou policisté během léta pokračovat. 
 

8. 8. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem