Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté dopadli bandu zlodějů

SEMILSKO - Semilští kriminalisté objasnili sérii případů krádeží a spolupracovali přitom se svými kolegy z Jičína. Začátkem října zadrželi na Semilsku čtyřčlennou skupinu pachatelů. Ti se dopouštěli po několik měsíců především majetkové trestné činnosti na teritoriu obou územních odborů.  

Od února do září tohoto roku škodili čtyři muži na Semilsku i Jičínsku. Obecním úřadům, firmám i soukromníkům způsobili celkovou škodu za bezmála půl milionu korun. Krást chodili vždy nejméně ve dvou.

Sérii krádeží začali 25. února v obci Martinice v Krkonoších, kde se vloupali do místní prodejny a ukradli věci za 16 000 korun. Na bezmála 11 000 korun byla vyčíslena škoda, kterou způsobili, když poničili zařízení a vybavení prodejny.

V noci z 5. na 6. června se ve třech vloupali do jedné trafiky v Jilemnici, kterou doslova vybílili a způsobili škodu za více než 76 000 korun.

Ve dvojici spáchali další trestný čin, když se v noci z 22. na 23. června vloupali do Obecního úřadu v obci Mříčná a odcizili téměř 200 kilový trezor. Ten pak v nedalekém lese za použití krumpáče otevřeli, vykradli a jeho obsah zapálili. Způsobená škoda byla vyčíslena na téměř 93 000 korun.

Dne 18. července se vloupali do jednoho bytu v činžovním domu v Jilemnici, ze kterého ukradli LCD televizor. Navíc jeden z pachatelů zbil muže, který v bytě bydlel a vrátil se právě domů. Způsobená škoda byla stanovena na částku 6 500 korun.

Dne 28. července v noci se vloupali do prodejny v obci Veselá, ze které ukradli různé zboží za více než 23 000 korun. Škoda na vypáčených vstupních dveřích byla vyčíslena na 2 500 korun.

Dne 8. srpna vykradli zaparkované auto v obci Roztoky u Jilemnice, ze kterého odcizili motorové pily. Celková škoda přesáhla částku 49 000 korun.

V noci z 24. na 25. srpna se vloupali do Obecního domu v obci Kundratice, odkud si odnesli hotovost v částce 150 korun. Rozbitím několika dveří přitom způsobili škodu za více než 8 000 korun.

Dne 5. září se do obce Kundratice opět vrátili a tentokrát si vyhlédli vibrační pěch, který byl umístěný vedle silnice na odstavné ploše spolu s jinými stavebními stroji. Ten ukradli přesto, že byl zajištěn ocelovým lankem s visacím zámkem a zatížen lžicí pracovního stroje. Způsobili tak škodu za více než 54 000 korun.

O několik dnů později se na místo činu vrátili a odcizili pěchovací desku v hodnotě 103 000 korun.

Koncem září se vloupali do objektu Obecního úřadu v Jestřabí v Krkonoších a způsobili škodu za bezmála 4 000 korun.

Další trestné činnosti se dopustili na Jičínsku.
 
Kriminalisté na případech intenzivně pracovali několik měsíců a po celou dobu postupně zajišťovali stopy a shromažďovali důkazy. Na jejich základě dne 7. října všechny čtyři pachatele zadrželi a ve věci zahájili trestní stíhání.

Nejstarší z pachatelů 57 letý invalidní důchodce byl obviněn z přečinu podílnictví, za což mu hrozí až 4 roky ve vězení.
Nejmladší 28letý pachatel byl obviněn z přečinů krádež spáchanou vloupáním ve spolupachatelství, poškození cizí věci, ublížení na zdraví a porušování domovní svobody, za což mu hrozí až 5 let za mřížemi.
Stejně vysoký trest hrozí i dalším dvěma pachatelům, kteří byli obviněni z přečinu krádež spáchanou vloupáním ve spolupachatelství a poškození cizí věci.
Dva z uvedených pachatelů jsou v současné době stíhání vazebně a další dva jsou stíháni na svobodě.
 

13. 10. 2015
por. Petr Kmínek DiS.
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí
 

vytisknout  e-mailem