Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté dopadli kabelkového lupiče

LIBERECKO - Dvě loupeže a dvě krádeže má na svědomí 28letý muž z Jablonce. 

Dnes ráno rozhodl Okresní soud v Liberci o uvalení vazby na 28letého Jablonečana, který v posledních několika dnech  v ulicích Liberce okrádal ženy o jejich kabelky. Ve dvou případech vůči nim použil i hrubé násilí. Stalo se to v neděli a v pondělí. V neděli kolem 13.40 v lesoparku v ulici U Domoviny v Liberci udeřil pěstí do obličeje 72letou ženu, které pak sebral kabelku a z místa činu utekl.

Podobný skutek zopakoval hned následující den krátce po 13. hodině v parku mezi ulicemi 8. března a Komenského. Zde nejprve uhodil pěstí do obličeje 51letou ženu a potom ji připravil o kabelku. Ačkoliv oznamovatelka po tvrdém úderu upadla na zem, zvedla se a chtěla lupiče doběhnout. Přitom volala o pomoc. To ho natolik rozčílilo, že se k ní vrátil a ještě ji zfackoval. Napadené pomohla  jedna kolemjdoucí, která na místo přivolala  prostřednictvím tísňové linky policisty. Oloupená žena policistům poskytla kvalitní popis pachatele a jim se ho podařilo do dvou hodin po události zadržet v centru Liberce. Nezachránilo ho ani to, že se stačil převléknout do jiného oblečení.

Policisté zjistili, že má na svědomí také páteční krádež, které se dopustil v blízkosti Penny Marketu v ulici Na Žižkově v Liberci na 67leté ženě. K té se přiblížil zezadu, aby jí vytrhl z ruky kabelku, se kterou pak zmizel. Způsobil jí tím škodu ve výši 3 000 korun a také psychický šok. Další jeho obětí je  67letá žena, kterou 6. června okradl o kabelku na hřbitově v ulici U Krematoria v Liberci ve chvíli, kdy si ji nechala ležet  u hrobu a odešla s konvicí k pumpě pro vodu. Tuto ženu okradl o věci v celkové hodnotě 3 500 korun.

Některé odcizené kabelky i věci z nich měl pachatel ještě u sebe a ty nyní kriminalistům  poslouží jako důkazní materiál. Po řádném zadokumentování všech potřebných podkladů  pak vrátí zajištěné věci jejich majitelkám. Jde nejenom o doklady, ale také o mobilní telefony nebo o kosmetický balíček, který si jedna z obětí v den loupeže zakoupila. 

Ačkoliv je pachateli teprve 28 let, má za sebe poměrně bohatou trestní minulost. Policisté zjistili, že už byl dvanáctkrát pravomocně odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Převážně to bylo za vloupání do aut a nebo do různých objektů. Poslední obžaloba pro majetkovou trestnou činnost proti němu byla vznesena v březnu letošního roku a bránu věznice po posledním výkonu trestu odnětí svobody opustil na podzim loňského roku. Policistům mimo jiné přiznal, že je uživatelem pervitinu.

Vyšetřovatelka služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Liberec ho v souvislosti s delikty, kterých se dopustil na libereckých ženách,  obvinila v úterý ze zločinu loupeže a z přečinu krádeže. Podle ní není vyloučeno, že obvinění rozšíří ještě o další skutky, které již proběhly, ale jsou zatím ještě v prověřování. Vzhledem k tomu, že by mohl na svobodě ve své trestné činnosti pokračovat, podala návrh na jeho vzetí do vyšetřovací vazby, kterou akceptoval nejen státní zástupce, ale i Okresní soud v Liberci. Obviněný se již nachází ve vazební věznici a ženy v Liberci i jeho okolí se mohou cítit bezpečněji.

 

16. 6. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem