Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté dopadli muže, který odčerpával pohonné hmoty z produktovodu

PELHŘIMOVSKO: Pachatel způsobil škodu přes 300 tisíc korun 

Policistům pelhřimovského územního odboru se podařilo dopadnout muže, který odčerpával z produktovodu společnosti Čepro, a.s. pohonné hmoty. V období od listopadu loňského roku do letošního ledna muž odcizil nejméně 3600 litrů nafty a benzínu. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání pětatřicetiletého cizince pro přečin krádeže, dotyčnému hrozí až pětileté vězení.
 
Policisté se případem začali zabývat v prosinci loňského roku, kdy přijali oznámení o pravděpodobném poškození produktovodu na území pelhřimovského okresu a nelegálním odběru přepravovaných pohonných hmot. „V této věci jsme bezprostředně zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a veškeré okolnosti případu jsme začali prošetřovat. Na případu se podíleli uniformovaní policisté společně s policisty služby kriminální policie a vyšetřování při územním odboru Pelhřimov v úzké spolupráci se zaměstnanci společnosti Čepro, a.s.“ sdělil plk. Jaromír Štěpánek, vedoucí územního odboru Pelhřimov.
V pondělí 16. února po půl páté odpoledne zjistili policisté obvodního oddělení nedaleko místa narušeného produktovodu výskyt podezřelého vozidla. Při pokusu o zastavení jim řidič osobního automobilu BMW začal ujíždět. Policisté vůz pronásledovali a po ujetí několika kilometrů se jim ho podařilo zastavit. Ve vozidle cestovali čtyři muži, všichni cizí státní příslušnosti. Policisté je na místě zadrželi a převezli na služebnu, kde je předali kriminalistům k provedení dalších procesních úkonů. V jejich průběhu vyplynulo, že krádeží pohonných hmot se dopouštěl pouze jeden ze zadržených a to pětatřicetiletý muž. Muž se přiznal k tomu, že od dosud neustanovené osoby získal informace o místě narušení produktovodu a návod k odčerpání pohonných hmot. Těchto informací pak využil v několika případech v listopadu, prosinci a lednu a z produktovodu odčerpal nejméně 3600 litrů motorové nafty a benzínu v celkové hodnotě přes sto tisíc korun. Pohonné hmoty z části použil pro vlastní potřebu a z části prodal dalším zájemcům. Náklady na opravení produktovodu a jeho uvedení do původního stavu vyčíslila společnost Čepro, a.s. nejméně na 200 tisíc korun.
Vyšetřovatel již muže obvinil ze spáchání přečinu krádeže. Obviněný je stíhán na svobodě, v případě prokázání viny hrozí dosud netrestanému muži trest odnětí svobody až na pět let.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
27. února 2015

vytisknout  e-mailem