Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté dopadli podezřelého z krádeže elektrokola

Frýdek-Místek - spadla klec... 

V minulém týdnu došlo na náměstí ve Frýdku-Místku ke krádeži elektrokola, které si u restauračního zařízení odložil a lankovým zámkem zabezpečil jeho majitel. Po několika minutách mu však aplikace v mobilu ukázala, že je jeho kolo v pohybu. Když vyšel ven před restauraci, zjistil, že jeho kolo vybavené GPS modulem je pryč.

Poškozený se tedy vydal směrem k aktuální poloze svého bicyklu a na místo přivolal i policejní hlídku. Ta na dané adrese provedla prověrku, kolo však nenalezla. Policisté se tedy vrátili na místo, kde bylo kolo odcizeno, a zajistili kamerové záznamy. Po jejich zhlédnutí se opět projevila výborná osobní a místní znalost frýdecko-místeckých strážců zákona, kdy se ukázalo, že podezřelým z krádeže je policistům dobře známý 37letý muž z Karvinska s velmi bohatou trestní minulostí majetkového charakteru.

Dále policisté operativním šetřením zjistili, že by podezřelý měl chtít kolo zpeněžit. Na schůzku za účelem prodeje tak přišli i policisté a spadla klec. U výslechu se muž ke krádeži doznal. Kolo si měl na náměstí vyhlédnout a po přestřižení lankového zámku z místa odcizit. GPS modul měl po krádeži vyhodit do odpadkového koše.

Policisté muži ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže. Jelikož již byl v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost odsouzen, hrozí mu nyní až tříletý trest odnětí svobody.

Elektrokolo v hodnotě přes 60 tisíc korun tak mohli policisté do tří dnů od odcizení předat zpět do rukou svému majiteli.

V tomto případě jako jeden z bezpečnostních prvků pomohl i GPS modul umístěný na kole, díky kterému bezprostředně po krádeži majitel zjistil odcizení a včas kontaktoval policisty.

K zajištění kola doporučujeme používat vždy kvalitní bezpečnostní prvky a zámky. Pro případ krádeže vašeho kola si poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné provedení, případně pořiďte jeho fotografii. Ponechejte si také doklady o koupi kola. Když zjistíte, že došlo ke krádeži kola, obraťte se okamžitě na policii, čím dřív začnou policisté po pachateli pátrat, tím je větší šance, že ho dopadnou.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
8. srpna 2024

vytisknout  e-mailem