Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté dopadli žháře

SEMILSKO - Nejistota a strach panoval během prázdnin mezi obyvateli Nové Vsi nad Popelkou a jeho nejbližšího okolí. 

Minulý týden zadrželi semilští kriminalisté muže, který během dvou měsíců založil na různých místech v Nové Vsi nad Popelkou a také v obci Syřenov celkem 5 požárů. Uvedenému případu věnovali kriminalisté maximální pozornost a úsilí. Díky jejich precizní práci neměl žhář možnost dále škodit. 
 
K první události došlo 4. července 2015 v Nové Vsi nad Popelkou, kdy zapálil stoh. Shořelo přitom více než 50 tun slámy. Následující den lehl popelem hospodářský objekt v obci Syřenov, ve kterém bylo uskladněno 70 tun slámy. Nepodařilo se zachránit ani krmný vůz, který byl v objektu zaparkován.

70479KRPL25.JPG

Poté si dal žhář čtrnáctidenní pauzu a ohně vzplály znovu. Tentokrát hořela stodola a neobydlená chalupa v Nové Vsi nad Popelkou. O dva dny později se ve stejné obci objevil oheň v hrabance na kraji lesa. Poslední požár zničil začátkem srpna zásyp na bažanty opět v té samé obci.

Všechny tyto události má na svědomí jeden mladík z Lomnicka, který čelí obvinění z trestných činů poškození cizí věci a obecného ohrožení. Ani v jednom z uvedených případů naštěstí nedošlo ke zranění osob. Přesná škoda bude stanovena až po odborném vyjádření, ale již nyní jde podle trestního práva o značnou škodu. Motiv pachatele není zatím jasný a je předmětem dalšího šetření. Okresní soud v Semilech akceptoval návrh státního zástupce a rozhodl, že pachatel bude stíhán vazebně. Nyní bude za mřížemi vazební věznice čekat, jaký trest mu vyřkne soud. Hrozí mu trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

70479KRPL06.JPG

Statistika požárů, které šetřila policie za poslední tři roky na Semilsku: 

V roce 2013 byly šetřeny 4 případy požárů. Z toho byl 1 případ objasněn.
V roce 2014 bylo šetřeno 5 případů požárů. Z toho nebyl žádný objasněn.
V roce 2015 (do konce srpna) bylo šetřeno 10 případů požárů. Z toho nebyl žádný objasněn. 


30. 9. 2015
por. Petr Kmínek DiS.
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

 

vytisknout  e-mailem