Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté hlídkové služby zadrželi nebezpečného pachatele

ČESKOLIPSKO - Díky bleskovému zásahu českolipských policistů skončil včera ve vězení 32letý Pražan, který ohrožoval silniční provoz. 

Včera kolem 8.40 vyslalo operační středisko Policie ČR svou motorizovanou hlídku do ulic České Lípy, kudy  se měl pohybovat neznámý nebezpečný řidič osobního vozidla značky Škoda Superb, který  krátce před tím na silničním úseku mezi Stružnicí a Českou Lípou zavinil střet s nákladním vozidlem značky Iveco. Ačkoliv si  tím na autě způsobil značné škody (kolem 90 000 korun), pokračoval ve své zběsilé jízdě ve směru na Českou Lípu dál bez zastavení. Policisté hlídkové služby podezřelé vozidlo identifikovali v Děčínské ulici v České Lípě a jeho řidiče stavěli  světelným i zvukovým znamením.  On nezareagoval okamžitě, ale až po chvíli zajel k  benzinové čerpací stanici PAP OIL v Děčínské ulici, kde vypnul motor. Když ho policisté vyzvali k tomu, aby z vozidla vystoupil, ignoroval je. Naopak znovu nastartoval, sešlápl plyn a zařadil rychlostní stupeň. Museli jednat rychle. Využili toho, že bylo sklo jeho předních dveří po nehodě vysypané a použili proti němu  slzotvorný prostředek. Potom ho zpacifikovali a nasadili mu pouta. Řidič byl jak nepříčetný, plival  na ně  a dokonce je chtěl pokousat. To se mu nepovedlo. Z jeho chování bylo zjevné, že je pod vlivem drog. To ostatně  potvrdil orientační test na návykové látky a nakonec i sám podezřelý, který přiznal, že je od svých patnácti let uživatelem pervitinu. Svoji denní dávku si dal i včera. Podobně na tom byla  jeho osmnáctiletá přítelkyně na sedadle spolujezdce. Ta skončila na policejní služebně proto, že nebyla schopná prokázat svou totožnost a  jen nesouvisle blábolila. Po ověření totožnosti ji policisté ještě včera ze zajištění propustili.

Na volný pobyt na svobodě si ale dlouho počká její partner. Policisté mimo jiné zjistili, že byl v nedávné době pražským soudem pravomocně odsouzen za zločin loupeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Potom, co kontaktovali tento soud  a informovali soudce o jeho zadržení, rozhodl  soud o jeho okamžitém dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Za včerejší případ z České Lípy bude později souzen zvlášť. Podezřelý v této kauze prozatím do policejní protokolu vypověděl, že na Českolipsko přijel s  přítelkyní za  svou  tetou. Včera jim ale došly peníze a tak, aby se dostali zpátky do Prahy, museli nějaké sehnat. On se prý proto snažil prodat řetízek z chirurgické oceli , a z toho důvodu zašel do posilovny v Hrnčířské ulici v České Lípě. Když tam postával u recepce, všiml si, že z bundy jednoho zaměstnance vyčuhuje klíč od auta. Na nic už pak  nečekal, popadl ho a odešel na ulici. Podle dálkového ovládání snadno rozpoznal k jakému autu pasuje. Jednalo se o černou Škodu Superb, kterou nastartoval a odjel s ní  směrem do centra. Tady si popletl směrové cedule a místo na Prahu ujížděl směrem na Děčín. Když poznal, že se mýlil, auto u Stružnice otočil a jel zpět do České Lípy. Kousek za Stružnicí ale vyjel do protisměru a bočně se srazil s projíždějícím nákladním vozidlem značky Iveco. Důvod, proč řízení nezvládl, vysvětlil později do protokolu sám. Bylo to totiž teprve po čtvrté v jeho životě, co řídil auto. Také se policistům svěřil s tím, že krádež superbu nijak neplánoval,  a že to byla podle jeho slov spontánní akce. Zarážející na celém případu je také to, že u něj policisté zajistili teleskopický obušek a slzotvorný sprej. Jeho partnerka zase měla  u sebe schovaný nůž. K čemu byli takto vybaveni, zatím nevíme.

Pohotoví policisté 32letého zdrogovaného řidiče  naštěstí zastavili dříve, než našel  správný výjezd na silnici I. třídy na Prahu, kde by vzhledem k hustotě silničního provozu i povětrnostním podmínkám mohl způsobit mnohem větší karambol se skutečně tragickými následky.

7. 1. 2014
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

nabouraný superb

nabouraný superb 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem