Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté kontrolovali přehradu

KRAJ VYSOČINA: Na Dalešické přehradě je zakázána jízda ve skluzu 

Policisté z obvodního oddělení v Hrotovicích společně se zástupci přerovské pobočky Státní plavební správy se v pátek 11. července zaměřili v rámci součinnostní akce na kontrolu dodržování právních předpisů ze strany osob, které se pohybují na nejrůznějších plavidlech po hladině Dalešické přehrady. Kontroly se zaměřily hlavně na dodržování plavebního řádu, a to především ze strany vůdců malých plavidel.
 
Policisté se v rámci akce zaměřili také na kontrolu dodržování dalších právních norem, které souvisejí s užíváním lesních pozemků a všech ostatních ploch kolem přehrady. Patří mezi ně například zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, zákaz stanování mimo vyhrazené stanové plochy. Kontroly se dotýkaly i  parkování vozidel v blízkosti hráze a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků.
 
Hladina Dalešické přehrady, stejně jako všechny obce kolem přehrady, patří do služební působnosti policistů na obvodním oddělení v Hrotovicích. Policejní hlídky mají pro svoji práci k dispozici kromě osobních automobilů také motorový člun, se kterým v rámci běžného výkonu služby nebo při mimořádných opatřeních a akcích vyjíždějí na hladinu přehrady.
 
Pracovníci Státní plavební správy a policisté provádějí dohled na této vodní ploše pravidelně, zejména v letní turistické sezóně. Někteří provozovatelé motorových člunů a vodních skútrů se totiž v minulosti chovali na přehradě nebezpečně a svoji příliš rychlou a agresivní jízdou ohrožovali rekreanty na lodičkách, plavce, rybáře, ale i cestující na výletní lodi Horácko. Během každého kontrolního dne zde loni v létě  policisté zjistili i dvacet přestupků. V průběhu léta přijali také další stížnosti od rekreantů, kteří se na policisty obraceli s podněty, které poté policisté museli prověřit.
 
Pravidla plavby pro majitele soukromých plavidel jsou ale nastavena zcela striktně - po hladině Dalešické přehrady smí jezdit plavidla rychlostí jen do 25 kilometrů v hodině – je tedy zakázána jízda ve skluzu a vodní lyžaři smějí na hladinu přehrady jen na základě předchozího povolení a smějí se pohybovat pouze ve vymezeném prostoru.
 
„Na člunu vyjíždíme na přehradu v závislosti na klimatických podmínkách a samozřejmě také s ohledem na období dovolených, kdy kolem přehrady tráví volné dny větší počet rekreantů, kteří se dopouštějí protiprávního jednání. Jedná se většinou o různé přestupky, které nelze jiným způsobem než z vodní hladiny vůbec zjistit a zadokumentovat,“ řekl npor. Mgr. Jaroslav Haza, vedoucí obvodního oddělení Hrotovice.
 
Na hladinu přehrady vyjel do akce v pátek s policejním člunem hrotovický policista pprap. Vladimír Doležal, který má dokonalou místní znalost přehrady. Jak sám říká, přestupky na vodních hladinách postihuje především Státní plavební správa. Ta ovšem musí přestupce přistihnout přímo na místě činu, nebo jí musí někdo o protiprávním chování zaslat nezbytný důkazní materiál. ¨
 
„My se zaměřujeme nejen na kontrolu plavidel, ale zajímá nás také všechno, co se děje v zátokách kolem přehrady. Tam se jiným způsobem nedostaneme a lidé na to spoléhají. Často zjistíme například nedovolené táboření, nedovolené vjezdy osobních automobilů nebo rozdělávání ohňů v lese nebo na okraji lesa. Především v létě, například v období dlouhodobého sucha, by mohl požár, který by se vymkl kontrole,  způsobit fatální následky. Proto při řešení zjištěných přestupků postupujeme nekompromisně,“ doplňuje Vladimír Doležal.
 
Většinu zjištěných přestupků, kterých se dopustí vůdci plavidel, policisté vyřeší na místě v blokovém řízení uložením blokové pokuty. Pokud by se přestupek oznamoval Státní plavební správě, tak by za takové jednání hrozila v rámci správního řízení pokuta až do výše sto tisíc korun v případě fyzické osoby, v případě právnické osoby je pokuta za zjištěný správní delikt ještě několikanásobně vyšší. Při opakovaném porušení předpisů hrozí provinilci i odebrání příslušného oprávnění vůdce plavidla.
 
Páteční součinnostní akce ale žádné bezohledné chování ze strany majitelů člunů nezjistila. Svůj podíl na tom mohlo mít i chladnější počasí a zatažená obloha, takže v okolí přehrady i na samotné hladině přehrady byl poměrně klid.  „Na Dalešické přehradě budou letos v průběhu léta kontroly z naší strany pokračovat. Jsme si vědomi toho, že se jedná z hlediska počtu rekreantů o velice významnou rekreační oblast, ve které budeme situaci pravidelně sledovat, aby nebyli slušní rekreanti ohrožováni těmi méně slušnými,“ doplnil plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, který byl páteční kontrolní akci osobně přítomen. 
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
11. červenec 2014 
Odkazy do noveho okna

Dalešice  1

Dalešice 1 

Detailní náhled

Dalešice  2

Dalešice 2 

Detailní náhled

Dalešice  3

Dalešice 3 

Detailní náhled

Dalešice  4

Dalešice 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem