Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali řidiče autobusů a nákladních vozidel

KRAJ - Nejčastějším přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidla. 

V uplynulých dnech proběhla na území celého Libereckého kraje celorepubliková dopravně bezpečnostní akce TISPOL zaměřená na nákladní a autobusovou dopravu a zároveň i součinnostní akce s Generálním ředitelstvím cel a Centrem služeb pro silniční dopravu. 

V rámci těchto akcí zkontrolovali policisté 188 vozidel, z toho 94 vozidel nákladní  a autobusové dopravy.

Do acke byly nasazeny na tři desítky dopravních policistů a také policistů z cizinecké policie, kteří vykonávali dohled nad silničním provozem. Tato celorepubliková akce byla zaměřena převážně na kontrolu na dodržování pravidel pro silniční nákladní a autobusovou dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí, dále na technický stav vozidel, kontrolu sociálníchpředpisů, zejména dodržování doby jízdy a četnost povinných přestávek u řidičů nákladních vozidel a autobusů. Dále pak na kontrolu tachografického zařízení a paměťových karet řidičů, na koncesní listiny, eurolicence nebo vstupní povolení, na upevňování nákladu, hmotnostní limity a přepravu nadměrných nákladů. Při akci se policisté rovněž zaměřili na pátrání po hledaných osobách a také po osobách, které se protiprávně zdržují na území České republiky, na pátrání po odcizených motorových vozidlech, na problematiku pašování drog, kradených věcí a ilegální přepravu zbraní.

Prioritou součinnostní akce bylo kontrolní vážení vozidel a dále kontrola nedovolené manipulace se záznamovými zařízeními (tachografy) a paměťovými kartami řidičů, která probíhala ve spolupráci s Centrem služeb pro silniční dopravu za využití mobilní expetní jednotky. 

Policisté na území Libereckého kraje zkontrolovali celkem 188 vozidel, kdy zjistili celkem 39 dopravních přestupků, z toho ve 12 případech u řidičů nákladních vozidel. Celkem 10 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu. Zbylých 29 přestupků vyřídili blokově a uložili za ně pokuty v celkovém součtu 11.300,- Kč. Kromě nákladních vozidel z České republiky zkontrolovali policisté několik cizinců.

Nejčastějším přestupkem, kterého se řidiči dopustili, byl v 15 případech, z toho v 7 případech u nákladních vozidel, špatný technický stav vozidla. Bezpečnostní pásy nepoužilo 10 řidičů a maximální povolenou rychlost překročili dva řidiči osobních vozidel. Alkohol za volantem zjistili policisté u třech z kontrolovaných řidičů, kdy ve dvou případech se jednalo o řidiče nákladních vozidel. V jednom případě nepředložil řidič doklad o pojištění odpovědnosti. U jednoho řidiče cizince uložili policisté kauci ve výši 10 tisíc korun. Co se týká řidičů autobusů, ti měli tentokrát vše v pořádku. 

V oblasti sociálních předpisů řidiči porušili tato pravidla: Ve dvou případech bylo zjištěno nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy a v jednom případě nesprávně zajištěný náklad. 

Během akcí policisté vypátrali jednu pohřešovanou osobu.

I tentokrát se ukázalo, že mnoho řidičů nákladních vozidel nedodržuje pravidla silničního provozu. Policisté budou tedy v podobných akcích v průběhu roku i nadále pokračovat.


26. 10. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem