Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali řidiče nákladních vozidel a autobusů

KRAJ - Ve dnech 21. a 22. února 2019 probíhala na území Libereckého kraje celorepubliková dopravně bezpečnostní akce TISPOL, tentokrát zaměřená na nákladní a autobusovou dopravu. 

Na důkladnou kontrolu převážně nákladních automobilů, kamionů a autobusů se během uplynulého týden v rámci celorepublikové akce TISPOL zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Ve dnech 21. - 22. února na vytipovaných stanovištích kontrolovali, jak jsou dodržována pravidla silničního provozu spojená s autobusovou a nákladní dopravou. Policisté dále kontrolovali, zda řidiči dodržují přestávky a doby odpočinků, zda nedochází k nedovolené manipulaci s tachografy a paměťovými kartami řidičů, zjišťovali technický stav vozidel, dodržování maximální povolené rychlosti, dále také upevňování nákladu, hmotnostní limity a přepravu nadměrných nákladů. V neposlední řadě se zaměřili na kontrolu dodržování všech zákonných ustanovení souvisejících s provozem na pozemních komunikacích a na problematiku spojenou s pašováním drog, kradenými věcmi a ilegální přepravou zbraní.

Mimo to se hlídky také zaměřovaly na převážené polské maso. V průběhu akce však nezjistili, že by v některém z kontrolovaných nákladních vozidel bylo takové maso převáženo. 

Do akce bylo zapojeno na dvě desítky dopravních policistů. Během akce zkontrolovali celkem 134 vozidel, z toho 65 nákladních vozidel a 1 autobus. Porušení zákona zjistili celkem u 43 řidičů, z toho v 21 případech u nákladních vozidel. V 36 případech vyřešili přestupky na místě uložením blokové pokuty v celkové výši 21 500 korun a v 7 případech přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. Nejčastějším přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidel, a to celkem v 17 případech - vše u nákladních vozidel.  Druhým nejčastěšjím přestupkem bylo nepoužití bezpečnostních pásů, celkem v 12 případech.

Jeden řidič osobního vozidla usedl za volant pod vlivem alkoholu, kdy ho kontrolovali dopravní policisté v obci Desná na Jablonecku. Dechová zkouška ukázala hodnotu okolo 0,5 promile. Dalšího řidiče, tentokrát pod vlivem drog kontrolovali policisté na Semilsku. Ve 2 případech - u řidičů nákladních vozidel - policisté zjistili porušení v oblasti sociálních předpisů  - nesprávné používání tachografu tj. nevyplněný záznamový list, propadlé ověření, nevedení záznamu - přepínání režimů práce apod.. U 3 nákladních vozidel zjistili policisté nesprávně zajištěný náklad. Jeden z kontrolovaných řidičů řídil bez řidičského oprávnění. Dva řidiči nepředložili doklad o pojištění odpovědnosti. 

V jednom případě policisté uložili řidiči, u kterého pojali podezření, že by se mohl vyhýbat správnímu řízení,  kauci ve výši 10 tisíc korun.

Můžeme opět konstatovat, že dopravně bezpečnostní akce podobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. O tom mimo jiné svědčí alarmující zjištění, že v počtu zjištěných přestupků byl na prvním místě nevyhovující technický stav kontrolovaných vozidel a po něm hned nepoužití bezpečnostních pásů. 


26. 2. 2019
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem