Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté kontrolovali řidiče nákladních vozidel

Ms kraj - technický stav téměř jedné třetiny nákladních vozidel nevyhovoval 

Mobilní váha.JPGNa důkladnou kontrolu užitkových vozidel, převážně nákladních automobilů a kamionů, se v pátek 17. května v rámci celorepuKontrola kamionu.JPGblikové akce zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Na pěti vytipovaných stanovištích kontrolovali, jak jsou dodržovány povinnosti pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí, zda řidiči dodržují přestávky a doby odpočinků a zda nedochází k nedovolené manipulaci s tachografy a paměťovými kartami řidičů. Za asistence pracovníků mobilních jednotek Centra služeb pro silniční dopravu se zaměřili také na důkladnou kontrolu technického stavu vozidel. Jelikož pracovníci „Centra“ měli k dispozici mobilní váhy, nedílnou součástí kontroly bylo také vážení nákladních vozidel pro zjištění, zda jsou dodržovány maximálně přípustné hmotnosti.

Kromě dohledu nad bezpečnosti v silničním provozu se policisté zaměřili také na pátrání po odcizených motorových vozidlech a věcech a na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách. Cizinečtí policisté, kteří byli do akce také zapojeni, kontrolovali, zda cizinci mají v pořádku veškeré náležitosti povinné pro pobyt na území ČR, případně zda se na našem území zdržují legálně.

Dílčí výsledky akce

Vážení kamionu.JPGBěhem dopolední části akce policisté na výše zmíněných pěti stanovištích zkontrolovali celkem 34 nákladních vozidel. Ve dvanácti případech uložili blokové pokuty v celkové výši 13 000,- Kč za nevyhovující technický stav. Přestupek jednoho řidiče, který nedodržel zákonem danou bezpečnostní přestávku, oznámili odboru dopravy příslušného úřadu k dalšímu řízení. Dvě kauce v celkové výši 40 000,- Kč uložili zahraničním dopravcům, u kterých pojali podezření, že se budou vyhýbat správnímu řízení. Pozitivní informací může být, že žádný z vážených nákladních vozů nebyl přetížený.

Závěrem

V současnosti probíhá odpolední část kontrol. Již nyní ovšem můžeme říct, že dopravně bezpečnostní akce podobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. O tom mimo jiné svědčí alarmující zjištění, že technický stav kontrolovaných aut byl téměř u jedné třetiny nevyhovující. Řidiči, a to nejen profesionálové, se musí připravit na skutečnost, že v podobných bezpečnostních akcích budou moravskoslezští policisté pokračovat. Jejich smyslem je řidičům a uživatelům vozidel připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

 Další fotografie z akce

por. Mgr. Daniela Vlčková
17.5.2013
 

Celkové výsledky akce (včetně dopolední části) – 20. května 2013

Jak jste již byli informování, v kontrolách nákladních vozidel pokračovali policisté na pěti vytipovaných stanovištích také v pátek odpoledne. Akce byla ukončena v 15:00 hodin. Během trvání celé akce policisté zkontrolovali celkem 69 nákladních vozidel. Nejčastějším zjištěným přestupkem byl tak jako v dopolední části nevyhovující technický stav, který nevyhovoval u 23 vozidel, přičemž v 21 případech policisté tento přestupek vyřešili uložením blokové pokuty (celková výše 19 100,- Kč) a ve dvou závažnějších případech budou přestupky řešit ve správním řízení příslušné odbory dopravy. Tzv. sociální předpisy (např. zákonem dané bezpečnostní přestávky) porušilo12 řidičů. Tři kauce v celkové výši 60 000,- Kč policisté uložili zahraničním dopravcům, u kterých pojali podezření, že se budou vyhýbat správnímu řízení.
 

 por. Mgr. Daniela Vlčková
20.5.2013
 

vytisknout  e-mailem