Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali zimní výbavu

KRAJ - Během uplynulého týdne probíhala na celém území Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce zaměřená prioritně na zimní výbavu. 

Na dodržování povinností spojených s provozem vozidel v zimním období se zaměřili v průběhu uplynulého týdne policisté na celém území Libereckého kraje. Ve dnech 23. - 25. ledna probíhala dopravně bezpečnostní akce zaměřena prioritně na zimní výbavu. Hlídky kontrolovaly zejména použití zimních pneumatik, dále dodržování toho, zda řidiči neřídí vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza či sníh, které zabraňují ve výhledu z místa řidiče směrem v před, vzad nebo do stran. Jejich pozornost směřovala také na to, zda řidiči neusedají za volant vozidla, na kterém je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. To platí i pro náklad, které vozidlo veze.  Při akci se policisté zaměřili také prioritně na úseky, které jsou vymezeny dopravními značkami "Zimní výbava" (značka C 15a,b).

znacka_zimni_vybavaznacka_zimni_vybava

Tato dopravní značka přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N, aby pokračoval v jízdě jen při splnění podmínek stanovených zákonem pro provoz vozidel v zimním období, a to bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. Pod značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.

Během akce kontrolovali samozřejmě dodržování všech zákonných ustanovení souvisejících s provozem na pozemních komunikacích. Svoji pozornost zaměřili i na pátrání po osobách, motorových vozidlech a na kontrolu přepravovaných věcí, zda tyto nepochází z trestné činnosti. 

Do akce byly zapojeny více jak tři desítky policistů z dopravní i pořádkové služby. Během trvání akce policisté zkontrolovali celkem 235 vozidel. Porušení zákona zjistili u 33 řidičů, přičemž 30 přestupků vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové částce 7.000,- Kč a 3 přestupky oznámili příslušným správním úřadům. Nevyhovující technický stav vozidel byl nejčastěji zjištěným přestupkem, celkem u 13 vozidel. Bezpečnostní pás nepoužili celkem 3 řidiči a v jednom případě nepoužili dětský zádržný systém. 

V jednom případě usedl řidič za volant pod vlivem alkoholu s naměřenou hodnotou téměř 0,5 promile. U dalšího řidiče zjistili, že usedl za volant bez řidičského průkazu, který mu byl již v minulosti zadržen a navíc řídil pod vlivem drog. 

Na závěr můžeme konstatovat, že dopravně bezpečnostní akce podobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. 


1.2.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová 
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

 

vytisknout  e-mailem