Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté kontrolují rekreační oblasti

Jízdní oddíl dnes dohlížel na chatky u Lukova na Zlínsku. 

Zlín, Lukov - Policisté ze zlínského okresního ředitelství opět dohlížejí na rekreační oblasti. I když podle statistik je nejvíce případů vloupání do chat na jaře a na podzim, nechceme nic riskovat ani v létě. Policisté z fryštáckého oddělení si dnes na pomoc povolali hlídku zlínského jízdního oddílu a procházeli chatovou oblast u Lukova. „Za den projdeme kolem stovky chatek, u třiceti až čtyřiceti zastavíme a zkoušíme, jestli jsou zavřené dveře a okenice,“ uvedla Marie Hanibalová z jízdního oddílu, který má kontrolu chatových oblastí ve svém popisu práce.
V tomto roce jsme v našem okrese řešili třicet vykradených chatek, v devíti případech se podařilo najít pachatele. Škody nejsou tak markantní jako v minulosti, majitelé se již poučili a v opuštěných chatkách nezanechávají cenné věci. A tak si zloději většinou přijdou jen na jídlo a alkohol. „Naši policisté před nedávnem jednoho pachatele dopadli, byl to recidivista a přiznal se k vloupání do několika chat,“ řekl Marián Vaľko, který vede obvodní oddělení ve Fryštáku.
Fryštáčtí policisté mají zkušenost i s pachatelem, který byl v rámci možností prý slušný. Snažil se udělat co nejméně škody a v chatkách jen přebýval a jedl. Majitelům prý nechával lísteček s poděkováním. Momentálně je za vykrádání chatek ve vězení, kde tráví větší část svého života.
Své zkušenosti se zloději mají majitelé chatek u Lukova. „My už jsme jim nechávali jedno okno otevřené a nachystali jsme nějaké zavařeniny, abychom pořád nemuseli platit za rozbité sklo,“ přiznala se jedna z chatařek. Tento nestandardní postup však policie nemůže schvalovat. Naopak doporučujeme elektronické zabezpečení, okna a dveře dobře zajistit.
Jízdní oddíl zajíždí do rekreačních oblastí v celém okrese, zejména kontrolují Luhačovicko, Pozlovicko, Napajedla, Žlutavy, Fryšták atd. Na koních policisté obejdou větší množství chatek a dostanou se i na místa, na která se pěší hlídky nebo hlídky v autech nemají šanci dostat. Z koňského hřbetu mají lepší rozhled a sami jsou dobře vidět, takže splňují i funkci preventivní.

vytisknout  e-mailem