Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté kontrolují stánky s alkoholem

KRAJ VYSOČINA: Při kontrolách zatím nebyl zjištěn žádný podezřelý alkohol 

Na vyhlášení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví České republiky zareagovala okamžitě také Policie České republiky. S okamžitou platností jsme od včerejšího podvečera také v Kraji Vysočina začali provádět kontrolní akce v provozovnách, ve stáncích s občerstvením a v mobilních stáncích v celém našem kraji.  Do akce byli zapojeni policisté všech útvarů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří by jinak prováděli běžný výkon služby. Kromě kontroly, zda prodejci dodržují mimořádní opatření a neprodávají rozlévaný alkohol, jsme prodejce upozorňovali na tento platnost tohoto zákazu prodeje.
 
Od včerejšího večera do dnešního rána jsme v Kraji Vysočina zkontrolovali celkem 43 prodejních stánků a mobilních prodejen. Při kontrolách nebyly zjištěny poznatky, že by někde docházelo k rozlévání lihovin typu destilátu a tuzemáku. Některé provozovny v našem kraji byly v nočních hodinách uzavřeny, takže jejich kontroly, případně opakované kontroly, probíhají dnes od rána. Zjistili jsme, že u všech kontrolovaných stánků byla obsluha seznámena se zákazem rozlévání a prodeje lihovin. V případě nedodržení zákazu rozlévání a prodeje lihovin hrozí provozovateli – fyzické nebo právnické osobě pokuta až dva miliony korun.  Pokud zjistíme, zejména při opakované kontrole stánku, že prodejce nedodržuje zákaz rozlévání a prodeje, věc zadokumentujeme a předáme k projednání k příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Tím je Krajská hygienická stanice.
 
Od dnešního rána se zaměřujeme také na kontroly ve vybraných prodejnách a ostatních provozovnách, kde může existovat podezření na prodej nelegálně vyrobeného alkoholu nebo alkoholu, který není opatřen kolkem. V případě, že bychom při kontrole takovou provozovnu objevili nebo zjistili výskyt neokolkovaného alkoholu, věc okamžitě oznámíme Celní správě, do jejíž kompetence tyto případy spadají.
 
Pokud mají občané našeho kraje obavy a nebo pokud  si nejsou jisti, zdali nemají doma lahve s podezřelým alkoholem, mohou se obrátit se žádostí o provedení rozboru na Krajskou hygienickou stanici kraje nebo Zdravotní ústav v Jihlavě.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
13. září 2012

vytisknout  e-mailem