Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisté lež o nehodě odhalili

CHOMUTOVSKO - Stíhaní jsou nyní oba muži; Podvod se sociálními dávkami; Vozík ukradl z neoploceného pozemku. 

O tom, že lhát u výslechu na policii se nevyplácí, se osobně přesvědčil 27letý muž z Karlovarského kraje. Ten v loňském roce na Dopravním inspektorátu v Chomutově vypovídal, že způsobil dopravní nehodu, která se stala dva dny předtím v Klášterci nad Ohří. Prý řídil osobní vozidlo, které se na křižovatce střetlo v důsledku nedání přednosti v jízdě s dalším osobním vozidlem. Jak ale policisté při šetření dopravní nehody zjistili, tento muž dané vozidlo neřídil. Za volantem tohoto auta ve skutečnosti seděl jeho kamarád, který měl v té době soudem uložený zákaz řízení všech motorových vozidel. Ten si byl svého zákazu dobře vědom a nechtěl se dostat do problémů. Proto měl po nehodě na místě vozidlo zanechat a utéct. Poté požádal o pomoc zmíněného kamaráda s tím, aby se přihlásil na policii a „vzal nehodu na sebe“. Za to mu měl slíbit odměnu ve výši 10 tisíc korun. Jeho známý souhlasil a na policii měl pak lživě vypovědět, že nehodu způsobil on, za což měl obdržet slíbenou finanční částku.

Když policisté zjistili, jak se věci mají, obvinili skutečného řidiče vozidla ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a jeho ochotného kamaráda z trestného činu nadržování. Oběma mužům hrozí u soudu v případě prokázání viny až dvouletý trest.

Podvod se sociálními dávkami

Více než čtyřicetitisícovou škodu měli podle zjištění policistů způsobit podvodem na dávkách mladí partneři z Chomutova. Čtyřiadvacetiletá žena si v několika případech na příslušném úřadě požádala o různé dávky státní sociální podpory, které jí pak byly vypláceny. Jednalo se o přídavky na děti a o příspěvek na bydlení. V žádostech o tyto dávky měla dotyčná předkládat nepravdivé doklady o výši příjmu svého o tři roky staršího druha. Ten měl v dokladech uvádět, že nikde nepracoval a neměl tedy žádný příjem, ačkoliv to byla lež. Dotyčný v té době pracoval a příjmy měl. Tímto svým podvodným jednáním měl povedený pár získat neoprávněně přes 43 tisíc korun.

Vše ale vyšlo najevo a vyšetřovatel muže i ženu obvinil ze spáchání trestného činu podvodu. Podle zákona jim soud může uložit trest odnětí svobody až na dva roky.

Vozík ukradl z neoploceného pozemku

Na Velikonoční pondělí se na vejprtské policisty obrátil oznamovatel, který zjistil, že mu někdo zřejmě během uplynulé noci odcizil přívěsný vozík. Ten měl být odstavený na neoploceném pozemku u rodinného domu ve Vejprtech. Neznámý pachatel krádeží způsobil předběžně téměř 14 tisícovou škodu na odcizeném vozíku a více než dvoutisícovou škodu na značkových sekerách, které měly být uvnitř. 

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 22. dubna 2022

vytisknout  e-mailem