Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté měli noční službu velmi rušnou

JIHLAVSKO: Při dvou vloupáních a jedné krádeži zadrželi celkem šest pachatelů 

Ve čtvrtek 6. října se policistům podařilo během noci v Jihlavě přistihnout pachatele při dvou vloupáních a dalšího muže zadrželi po krádeži. Jednotlivé případy spolu vzájemně nesouvisejí. Policisté zadrželi přímo na místech spáchaných trestných činů celkem šest osob. Dalšího pachatele, který z místa utekl, policisté vypátrali. Tři z pachatelů jsou mladiství. Při prověřování jednoho z případu kriminalisté zjistili, že se pachatelé v září vloupali ještě do základní školy.
 
K prvnímu případu došlo kolem půlnoci. Do prodejního stánku na ulici Sokolovská se pokoušeli dostat tři pachatelé. Jejich jednání si všiml náhodný svědek a přivolal policisty. Policejní hlídka ke stánku okamžitě vyjela. Pachatelé začali z místa utíkat. Dva podezřelé muže policisté během několika minut zadrželi a totožnost dalšího pachatele již znají. Jednalo se o muže ve věku osmnáct a devatenáct let a jednoho mladistvého. Policejní komisař zahájil trestní stíhání obou mužů. Byli obviněni ze spáchání přečinu krádež spáchaného ve spolupachatelství. Mladistvý je rovněž podezřelý ze spáchání provinění krádež. Jeho trestnou činnost kriminalisté v současné době prověřují. Provedeným šetřením kriminalisté zjistili, že pachatelé přišli k prodejnímu stánku kolem půlnoci. „Mladistvý rozbil nalezenou dlažební kostkou skleněnou výplň výlohy. Poté se s dalším spolupachatelem do stánku vloupali a třetí muž hlídal venku“, řekl por. Bc. František Brabec, komisař oddělení obecné kriminality. Odcizili potraviny v hodnotě přes 500 korun a při příjezdu policistů se z místa snažili utéct. Škodu ve výši čtyři tisíce korun způsobili poškozením výlohy. Odcizené potraviny pachatelé vydali a policisté je následně vrátili zpět majiteli.
Při prověřování případu kriminalisté dále zjistili, že vloupání do stánku není jediná trestná činnost, které se jeden z pachatelů, devatenáctiletý muž, dopustil. Kriminalistům se podařilo zjistit a prokázat, že se společně s jiným o rok mladším mužem v noci ze čtvrtka 22. září na pátek vloupal do budovy Základní školy na ulici Kollárova. Vylezli na střechu a po vyháčkování okna se dostali do vnitřních prostor školy. Pokusili se vloupat do automatu na potraviny a nápoje, což se jim nepodařilo. Poté vzali ze zdi zavěšený práškový hasicí přístroj, který společně v objektu vystříkali. O několik dní později se do stejné budovy vloupali znovu a z automatu odcizili potraviny v hodnotě 500 korun.
 
Dále se policistům ve čtvrtek v noci podařilo dopadnout tři pachatele, kteří se vloupali do prodejny v Jihlavě. Před třetí hodinou vyjela policejní hlídka a psovod se služebním psem na ulici Matky Boží. Policisté totiž získali poznatek, že zde dochází k páchání trestného činu. Po příjezdu na místo zjistili, že došlo k vloupání do prodejny. „Policisté provedli okamžitě zákrok a uvnitř objektu zadrželi dva pachatele. Dalšího pachatele nalezli a zadrželi při širším ohledání místa činu v lokalitě okolí prodejny“, popsal por. Brabec. Všechny tři zadržené policisté převezli na obvodní oddělení. Jednalo se o mladého muže, který byl již v minulosti za trestnou činnost převážně majetkové charakteru pravomocně odsouzen a dva mladistvé chlapce. Policejní komisař zahájil trestní stíhání šestadvacetiletého muže. Byl obviněn ze spáchání přečinu krádež spáchaného ve formě účastenství. Mladiství chlapci jsou rovněž podezřelí ze spáchání provinění krádež. Jejich trestnou činnost kriminalisté v současné době prověřují. „Na základě dosavadního šetření jsme zjistili, že muž se společně se dvěma mladistvými na vloupání předem domluvil. Ve čtvrtek v noci přišli všichni tři k prodejně. Do provozovny vnikli oba mladiství a muž hlídal venku“, řekl por. František Brabec s tím, že z pokladny v prodejně odcizili finanční hotovost téměř dva tisíce korun a následně byli všichni tři zadrženi policisty.
 
Ke třetímu případu došlo ve čtvrtek kolem čtvrté hodiny ráno v zábavním podniku na ulici Březinova. Jedné z návštěvnic odcizil pachatel odloženou kabelku. Krádeže si všimli další hosté, podezřelého muže zastavili a přivolali na místo policisty. Policejní hlídka dvaadvacetiletého muž zadržela. Odcizené věci vydal a jejich majitelka si je na místě převzala. V kabelce měla žena uloženou peněženku s finanční hotovostí v české i cizí měně a platebními kartami, mobilní telefon a další věci. Zadrženého muže policisté převezli na obvodní oddělení. Muž je podezřelý ze spáchání přečinu krádež a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po provedení procesních úkonů byl ze zadržení propuštěn. Případ policisté prověřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
7. října 2011

vytisknout  e-mailem