Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté nabádají k opatrnosti

Český Krumlov – Kaplice - Včera 21. srpna 2012 odpoledne, kolem tři čtvrtě na tři došlo na silnici E55 u obce Bujanov k dopravní nehodě.  

Řidič Mercedesu, 27letý cizinec, jel ve směru od Kaplice na Dolní Dvořiště. Nepřizpůsobil však rychlost jízdy svým schopnostem a okolnostem na silnici (smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled) a po přejetí horizontu v mírném klesání v Nažidlech nestačil zastavit vozidlo za předním jedoucím vozidlem Fiat. Při brzdění strhnul řízení do leva do protisměru, kde v tu dobu přijíždělo nákladní vozidlo Iveco. Došlo k bočnímu střetu levé zadní části Iveca s levou boční částí Mercedesu a následně bylo vozidlo Mercedes odraženo na předním jedoucí vozidlo Fiat a došlo k bočnímu střetu pravou stranou Mercedesu s levou boční stranou Fiatu.
 
Řidič mercedesu se pokusil ujet, ale řidičce Fiatu se ho podařilo zastavit. Řidič vozidla Mercedes zanechal řidičce na místě jako zástavu jeho řidičský průkaz s tím, že jede vybrat peníze na uhrazení škody. Poté řidič z místa dopravní nehody ujel a již se na místo nevrátil. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda byla vyčíslena na 55 000 Kč.
 
Policisté nyní případ šetří a po řidiči pátrají.
------------
Na úseku silnice E 55 vedoucí přes Českokrumlovsko se sice stávají dopravní nehody, většina z nich se však naštěstí obejde bez tragédie. Není pravdou, jak zveřejnila určitá média, že jde o úsek, na kterém „za poslední dobu zemřely desítky lidí“.
 
Ze statistik dopravních nehod vyplývá, že od počátku roku 2010 do včerejšího dne na tomto úseku silnice zemřelo (včetně pondělní tragédie) 8 lidí, 12 lidí se při nehodách těžce zranilo a při celkem 90 nehodách se 58 účastníků zranilo lehce. Důležitým je fakt, že 9 z těchto nehod způsobili řidiči jedoucí pod vlivem alkoholu.
 
Nejčastější příčinou nehod je nesprávný způsob jízdy (35), následuje nedání přednosti v jízdě (22), rychlost (19), předjíždění (5) a poté následují další okolnosti, jako je střet se zvěří, či technická závada.
 
To, že silnice neodpovídá svou kapacitou množství vozidel, které po ní denně jezdí, je zřejmě nezpochybnitelný fakt. Řidiči jsou ale ti, kteří mají přizpůsobit svou jízdu provozu, technickému stavu vozovky, počasí a dalším okolnostem, a tak mnohým nehodám zabránit. Nejeden z nich však tyto povinnosti ignoruje a tím nehodu mnohdy zaviní…   
--------------------
Policisté proto opět nabádají řidiče: jezděte opatrně, při delší jízdě v průběhu cesty zastavte a odpočiňte si, pokuste se předvídat jednání druhých a hlavně zbytečně nechvátejte. Je lépe do místa určení dorazit o něco později, než vůbec! 
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
22. srpna 2012

vytisknout  e-mailem