Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté navštívili děti i studenty

Besedy se uskutečnily na téma šikany, trestné odpovědnosti, činnosti policie a dopravní výchovy. 

      I v měsíci březnu navštívily pracovnice preventivně informační skupiny Kladno ve spolupráci s policisty příslušných obvodních oddělení a skupiny kynologie děti z MŠ a ZŠ a studenty ze SOU z okresu Kladno. 

     První beseda proběhla dne 2. března v ZŠ v obci Kačice, kde policistky z PIS s žáky od 1. do 5. třídy pohovořily na téma šikany, dopravní výchovy a činnosti policie. Při této besedě byla provedena ukázka výstroje a výzbroje pořádkové jednotky. Děti v rámci této besedy na vybraná témata měly mnoho zvídavých dotazů. Na závěr jim byly rozdány drobné preventivní materiály ve formě rozvrhu hodin a kartičky s dopravní tématikou. 

     Dne 8. března policistka z PIS a policista z obvodního ooddělení uskutečnili besedu na SOU v obci Stochov. Se studenty pobesedovali na téma trestní odpovědnost a šikana. Studenti v průběhu besedy vznesli několik dotazů a s velkým zájmem diskutovali na daná témata. Nebylo opomenuto ani  studenty  informovat o jízdě ve vozidle bez řidičského oprávnění, požívání alkoholických nápojů, jako nezletilá nebo mladistavá osoba a nebo užívání a distribuce drog. Někteří studenti se zajímali i o podmínky, které jsou určeny při nástupu k policii.

     Další beseda byla uskutečněna dne 9. března, a to ve spolupráci se strážníky MP Kladno. Tuto besedu provedli v MŠ v Kladně Na Ostrovci pro žáčky 4 tříd. Prvotním úkolem zde bylo seznámení dětí s uniformou, jak policistů ČR, tak i městských strážníků. Dále probíhalo popovídání s dětmi o dopravní výchově. Následně byla dětem ukázána výstroj a výzbroj pořádkové jednotky. Závěrem policistka a strážníci dětem předali dárky v podobě preventivního materiálu.

     Ve Slaném dne 10. března navštívili policisté děti z MŠ U Divadla. Této preventivní besedy se zúčastnily děti z 1. a 2. třídy. Policisté z místního obvodního ooddělení s policistkou z PIS zde uspořádali besedu o činnosti policie. Při této besedě si děti mohly prohlédnout  zastavovací  terčík, reflexní vestu, neoprůstřelnou vestu, služební pouta a obušek.  Z výzbroje a výstroje pořádkové jednotky zde byla možnost se podívat a potěžkat helmu s ochranným štítem, protiúderový komplet nebo obušek s příčnou rukojetí. Policisté si také s dětmi popovídali o tom, jak se mají zachovat v situaci, když je na ulici zastaví cizí osoba nebo když u dveří jejich bydliště zazvoní zvonek.  V neposlední řadě s malými žáčky zopakovali několik vybraných dopravních značek a připoměli jim, jak se správně přechází silnice. Po celou dobu se děti s nadšením  zapojovaly svými dotazy,znalostmi a příběhy do probíhající besedy. Za odměnu jim bylo rozdnáno pexeso s dopravními značkami a omalovánky. Policisté ze skupiny kynologie se svými služebními psy předvedli výcvik, při kterém děti shlédly poslušnost psa a zadržení pachatele. Děti výcvik služebních psů odměnily velkým potleskem. Na závěr této návštěvy v MŠ bylo dětem ukázáno služební vozidlo, které se využívá pro běžný výkon služby. Policisté se s těmito malými posluchači rozloučili zapnutím světelné signalizace majáků.

     Dne 16. března proběhla beseda v 6. 7. 8. a 9. ročníku na ZŠ v obci Tuchlovice. Žáci této školy pobesedovali s policistkami PIS na téma trestní odpovědnost a šikana.  Na základě těchto vybraných témat policistky uskutečnily besedu z mnoha uskutečněnými příběhy, ke kterým  došlo v průběhu jejich služební činnosti. Žáci s nadšením  naslouchali a měli i mnoho dotazů. Do diskuse se zapojovali svými  mnohdy zajímavými dotazy a připomínkami.

     Preventivně informační skupina Kladno bude i v dalších měsících nadále spolupracovat s MŠ, ZŠ a SOU, neboť je ze strany těchto institucí o tyto preventivní besedy velký zájem a jsou pro žáky i studenty značným přínosem.  

 

31. března 2011

nprap. Jana Šteinerová 

vytisknout  e-mailem