Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté navštívili letní tábory

Děti se dozvěděly více o policejní práci  

     Policisté z plzeňské preventivně informační skupiny navštívili během léta tři dětské tábory a přivezli s sebou dětem několik překvapení. 
     Jako první navštívili tábor Hadovka u Konstantinových Lázní. Táborníci plnili celokempovou hru „Výstup na K2“.  Na začátku policisty přivítaly oddíly jejich rýmovanými pokřiky a mohlo se začít. O týden později měly čest poznat strážce zákona a jejich práci také děti z tábora Krušnohor u Štichovic. Ty si připravily se svými vedoucími pro policisty jedno překvapení. Na uvítanou je přepadlo 130 dětí převlečených za demonstranty a házely po nich šišky a pet láhve.  Překvapení policisté ale rychle zareagovali a nakonec se demonstranti rozešli a raději sledovali ukázky jejich práce. Poslední tábor navštívili strážci zákona na Kamensku u Blovic. Na ně se těšili mladí dobrovolní hasiči ze Šťáhlavic. 
     Nejdříve se vždy táborníkům představili policisté z pořádkové jednotky. Na začátku dětem vysvětlili, kde pracují a co všechno je během dne čeká. Předvedli dětem, jak trénují, aby byli vždy v dobré fyzické kondici, a poté děti shlédly několik ukázek zadržení pachatele. Uniformovaní muži zákona ukázali, jak se bránit i proti ozbrojenému pachateli. Nakonec si děti mohly na vlastní kůži vyzkoušet výstroj a výzbroj policistů a dokonce si mohly prohlédnout i zbraně, které samozřejmě nebyly nabité. Nejen táborníci, ale i vedoucí byli překvapeni tím, jak je výstroj těžká. A když se navíc dozvěděli, že v tom policista musí vydržet několik dnů, jen obdivně vydechli. Během ukázek samozřejmě děti pokládaly  všelijaké dotazy a nejčastěji se ptaly, co udělat pro to, aby se takovým policistou mohly stát. 
     Když si dosytosti vyzkoušely všechny policejní věci, čekalo na ně ještě jedno překvapení a to policejní psovodi se svými vycvičenými psy. Na úvod se všichni představili a psi se stali ihned oblíbenci malých rošťáků. Pro děti bylo zajímavé vyslechnout povídání o tom, jak se ze štěněte stane policejní pes a co všechno se musí naučit. Poté byly na řadě ukázky.  Táborníci viděli kromě poslušnosti psa také to, jak si umí poradit s nebezpečným pachatelem. Nejvíce je zajímalo, zda policejní pes umí nalézt  člověka a i to jim psovodi předvedli. Nakonec policisté zapojili do ukázek také děti. Vybrali si jednoho figuranta, který jim pomohl zapálit oheň tzv. akcelerantem, látkou podporující hoření a nechali psa, aby „žháře“ mezi dětmi  našel. Policejní čtyřnohý miláček ale ještě předtím musel poznat, který ze čtyř ohňů byl zapálen akcelerantem.  To se mu podařilo. Dětem se to tak líbilo, že policisté museli ukázku několikrát opakovat. 
     Po zábavě děti dostaly lehké kvízy, aby přes prázdniny nezapomněly základní věci týkající se dopravní výchovy a jejich bezpečnosti. Protože všichni vyplnili testy velmi dobře, dostali od policistů nakonec malý dárek na památku. 
     Odměnou policistům za jejich výkon byly dětské rozzářené a spokojené tváře a nikomu se ani nechtělo odjet pryč.  

nprap. Martina Hábrová


 

Odkazy do noveho okna

tábor 0901

tábor 0901 

Detailní náhled

tabor 0902

tabor 0902 

Detailní náhled

tábor 0904

tábor 0904 

Detailní náhled

tábor 0905

tábor 0905 

Detailní náhled

tábor 0906

tábor 0906 

Detailní náhled

tábor0903

tábor0903 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem