Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté objasnili vloupání do chat a jiných objektů

ŽĎÁRSKO: Obviněné dvojici hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. 

Žďárským kriminalistům se podařilo objasnit sérii vloupání do různých objektů na Žďársku, kterou mají na svědomí bratři ve věku čtyřiadvacet a devětadvacet let. Muži se vloupali do více než deseti objektů a majitelům způsobili škodu přes dvě stě dvacet tisíc korun. Muži byli obviněni ze tří trestných činů, za které jim hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi

Muži z Novoměstska byli kriminalisty zadrženi v pondělí 17. června v časných ranních hodinách po předchozím souhlasu státního zástupce v místě svého bydliště a na základě shromážděných informací zahájil policejní komisař jejich trestní stíhání. „Obviněni byli ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci ve formě spolupachatelství“ řekl mjr. Mgr. Karel Marek, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, starší z obviněných mužů byl v minulosti již opakovaně soudně trestán.

Muži byli obviněni z toho, že se za užití násilí vloupali do více než deseti objektů, jako jsou chaty, zemědělské usedlosti a rodinné domy. Ke třem vloupáním došlo v roce 2022, k ostatním od února do května letošního roku. Muži se zaměřili na objekty v obcích nacházejících se mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem. Obvinění muži po vniknutí do objektů tyto prohledali a odcizili různé cenné věci, jako zahradní nářadí, elektroniku, sbírku mincí a pamětních medailí, motocykl Jawa a jiné věci. Svým jednáním způsobili majitelům škodu za více než 220 tisíc korun. Některé odcizené věci prodali a peníze použili pro svoji vlastní potřebu, jiné věci policisté zajistili, obvinění je vydali při domovní prohlídce.

Po provedení nezbytných procesních úkonů byli obvinění muži ze zadržení propuštěni a jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost hrozí obviněným mužům trest odnětí svobody až na pět let.

S nastávajícím obdobím letních prázdnin a dovolených bychom rádi připomněli základní zásady zabezpečení domovů a rekreačních objektů. Před odjezdem svůj domov zabezpečte, zkontrolujte, že je všude zamčeno a máte zavřená okna. Vhodným doplňkem jsou správně používané kamery, alarmy či světelné senzory. Nenechávejte v okolí domu žádné věci, které by lákaly zloděje, například žebříky, které mohou být nejen odcizeny, ale i použity k případnému vloupání. Neupozorňujte na svou nepřítomnost na sociálních sítích či ve svém širším okolí. Domluvte se se sousedem na občasných kontrolách objektu, vybírání schránky a jiném. Dojem obydlené domácnosti může odlákat potencionálního zloděje. V případě, že dojde k vloupání do vašeho domu, nevstupujte do obydlí a kontaktujte Policii ČR na lince 158.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
20. června 2024

vytisknout  e-mailem