Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté objasnili vraždu v Ostravě

Precizní práce policistů se vyplatila. Muž obviněn.  

Od minulé soboty pracovali severomoravští kriminalisté na objasnění trestného činu vraždy. Třiadvacetiletého mladíka bez známek života nalezl jeden ze členů rodiny v místě jeho trvalého bydliště v Ostravě.
 
Na místo činu dorazili policisté služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Ostrava a vzhledem k závažnosti případu i policisté služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství, kteří následně celé vyšetřování vedli.
  
Nejobjemnější část „práce“ odvedli s precizností jim vlastní ostravští policisté, kteří se specializují na vyšetřování násilných trestných činů. Veškeré úkony prováděli s cílem v co nejkratší době vypátrat pachatele skutku. Úkolem kriminalistů bylo mimo jiné zmapovat, s kým se poškozený v minulosti stýkal, koho znal a kdo mohl mít důvod ho usmrtit. Mladík ale nemusel samozřejmě tuto osobu znát. Vzhledem k tomu, že muž znal a stýkal se s velkým množstvím osob, byli policisté „na nohou“ v podstatě ve dne v noci. Vyslechli tak několik desítek osob, které by mohly mít informace týkající se celého případu. Pracovali opravdu intenzivně a důkladně tak, aby v co nejkratší době zjistili a zadokumentovali skutečnosti, které by vedly k podezřelé osobě. Jejich úsilí a nasazení se vyplatilo.
 
Skupina policistů z krajského ředitelství a městského ředitelství Ostrava měla samozřejmě i jiné úkoly. Dalším z nich bylo důkladné zajištění stop. Policisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství tak zajistili na místě činu množství stop. Tyto i v současné době vyhodnocují. Předběžné výsledky soudní pitvy, které mají kriminalisté k dispozici, jednoznačně potvrdily, že na smrti poškozeného měla podíl cizí osoba.
 
Policisté krajského ředitelství obvinili dnes v noci z trestného činu vraždy (§ 219 odst. 1, odst 2 písm. b),h) trestního zákona)) 20letého muže z Ostravy. Z dosavadního vyšetřování vyplynulo, že dvojice se znala. Nyní již obviněný přišel v úterý (29. září) do bytu poškozeného. Po nějaké době, v nočních hodinách z úterý na středu, ho měl udeřit tupým předmětem do hlavy. Mladík na následky zranění na místě zemřel. Muž si měl z bytu odnést pár věcí, v podstatě zanedbatelné hodnoty. Některé z odcizených věcí nalezli policisté při domovní prohlídce u obviněného. Věci byly zajištěny a budou podrobeny expertize.
 
Policisté na případu i nadále pracují. Podají státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby.
 
 
  por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 
------------------------              původní informace ze 7. 10. 2009 --------------------------------------
 
Severomoravští kriminalisté pokračují ve vyšetřování vraždy v Ostravě
 
 
Policisté služby kriminální policie a vyšetřování i nadále intenzivně pracují na objasnění trestného činu vraždy. Ke skutku došlo minulý týden v Ostravě. Třiadvacetiletého mladíka nalezl bez známek života jeden ze členů rodiny v bytě poškozeného. Muž se totiž příbuzným několik dnů neozýval. Rozhodli se proto zajít k němu domů…
 
Policisté zajistili na místě činu množství stop, které jsou i v současné době vyhodnocovány pracovníky odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Kriminalisté i nadále získávají a vyhodnocují informace, které by se mohly případu týkat. Vyslechli již několik desítek osob. Policisté tak – kromě dalších úkonů – porovnávají informace, které jim sdělily vyslechnuté osoby s informacemi získanými a vyhledanými. Důležitou úlohu budou hrát samozřejmě také výsledky právě probíhajících expertiz.
Předběžné výsledky soudní pitvy, které mají kriminalisté k dispozici, jednoznačně potvrdily, že na smrti poškozeného měla podíl cizí osoba. Vzhledem ke stavu vyšetřování by bylo nyní předběžné specifikovat jak přesnou dobu úmrtí, tak i blíže charakterizovat zranění, která poškozený utrpěl a na jejichž následky zemřel.
 
Cílem kriminalistů je v co nejkratší době zjistit pachatele tohoto skutku. Svými informacemi by k tomu mohli přispět také občané. Policisté uvítají jakékoli svědectví, které se týká pohybu podezřelé osoby v okolí ulic …. Ale jak uvést časový údaj – kdy ke skutku došlo. Občané mohou informace volat na bezplatnou policejní linku 158 nebo se obrátit na policisty na nejbližší policejní služebně.
 
 por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 

vytisknout  e-mailem