Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté objevili dítě, po kterém pátrali v Německu

KRAJ VYSOČINA - Policisté kontrolovali řidiče, zdali neusedají za volant podnapilí 

Z důvodu nárůstu dopravních nehod způsobených na silnicích Kraje Vysočina pod vlivem alkoholických nápojů a jiných návykových látek policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zrealizovali o prodlouženém víkendu dopravně bezpečnostní akci. Jejím hlavním cílem bylo zlepšit dopravní kázeň řidičů a ostatních účastníků silničního provozu na pozemních komunikacích. Policisté se při silničních kontrolách, které probíhaly nejen v průběhu dne, ale zejména v nočních hodinách, zaměřili na všechny typy silnic v našem kraji. Kontroly probíhaly na dálnici D1, silnicích prvních, druhých i třetích tříd.
 
Policisté dopravní i pořádkové policie kontrolovali dodržování povinností vyplývajících pro účastníky provozu na pozemních komunikacích, zejména ve vztahu k zákazu požívání alkoholických nápojů nebo návykových látek před jízdou nebo během jízdy. Akce se zaměřila také na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Stanoviště hlídek byly směřovány zejména do míst s vyšším dopravním zatížením, ale také do turisticky významných oblastí a do rizikových míst, kde dochází k vyššímu počtu dopravních nehod.
 
Policisté zkontrolovali celkem 1 075 vozidel a zjistili 135 přestupků. Celkem 123 přestupků vyřídli v blokovém řízení uložením blokové pokuty v celkové výši 56 700 korun, dvanáct přestupků oznámili k vyřešení správnímu orgánu do správního řízení. V šesti případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost, v sedmi případech policisté zjistili, že za volant usedl řidič pod vlivem alkoholu a ve třech případech pod vlivem návykových látek. Ve čtrnácti případech řidiči nebo jejich spolujezdci nepoužili za jízdy bezpečnostní pásy. U šestatřiceti kontrolovaných řidičů policisté zjistili, že použili k jízdě vozidlo, které bylo v nevyhovujícím technickém stavu. Dva řidiči neměli při jízdě po dálnici řádně vylepenou dálniční známku a jeden kontrolovaný řidič nepředložil doklad o zákonném pojištění vozidla.
 
Skvělou práci odvedli uplynulý víkend policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, kterým se podařilo při kontrole vypátrat tříleté dítě, po kterém pátrala policie ve Spolkové republice Německo. Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov kontrolovali v sobotu 15. listopadu ve 23:32 hodin na parkovišti na 96. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu posádku osobního vozidla značky Opel Astra s německou registrační značkou. Ve vozidle cestovaly tři dospělé osoby a malé dítě. Policisté provedli kontrolu dokladů u všech cizinců.
 
Při prověřování totožnosti tříleté holčičky ale policisté zjistili, že po ní pátrá německá policie a že toto dítě na základě rozhodnutí německého soudu nesmí vycestovat ze Spolkové republiky Německo. Dvě osoby, které cestovaly ve vozidle policistům uvedly, že jsou prarodiče děvčátka a že se právě vracejí ze Srbska a pokračují v cestě do Německa. Muž a žena ale nebyli schopni žádným prokazatelným způsobem doložit příbuzenský vztah k dítěti a neměli u sebe ani žádný doklad, který by je opravňoval s dítětem cestovat. O tom, že by dítě nesmělo vycestovat z území Německa údajně nic nevěděli. Policisté proto kontaktovali své německé kolegy a dohodli se na dalším postupu. Dítě si od policistů převzala do péče pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí z Havlíčkova Brodu. V neděli v podvečerních policejní hlídka převezla dítě v doprovodu pracovnice OSPOD na státní hranice s Německem, kde bylo na bývalém hraničním přechodu Cínovec dítě v pořádku předáno německým policistům.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
18. listopad 2014
 
 

vytisknout  e-mailem