Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté obvinili cizince z přechovávání omamné a psychotropní látky

DOMAŽLICE – Trhovec utíkal před celníky a z kapes odhazoval sáčky s bílou krystalickou látkou.  

     Domažličtí kriminalisté včera zahájili trestní stíhání devětadvacetiletého cizince, který byl obviněn ze spáchání trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Spisový materiál převzali od celníků, kteří cizince v pondělí odpoledne v prostoru tržnice vyzvali k prokázání totožnosti. Mladý muž místo aby předložil doklady, začal před celníky utíkat a z kapes přitom odhazoval sáčky s bílou krystalickou látkou. Bez povolení ministerstva zdravotnictví neoprávněně přechovával celkem 30 gramů krystalické látky, která testem reagovala pozitivně na přítomnost amfetaminu. Provedeným odborným vyjádřením odboru kriminalistické techniky a expertiz bylo zjištěno, že se jedná a o metamfetamin. Policejní komisař předal se spisovým materiálem státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. O vzetí do vazby dnes dopoledne rozhodoval soud. Akceptoval návrh státního zástupce a obviněný je tak stíhán vazebně. Obviněný byl již vloni odsouzen pro spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látky a s jedy. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

     Během roku byly zaznamenány další případy, kdy buď dealer, či odběratel se zbavovali omamných a psychotropních látek před kontrolami. Začátkem roku vyhodila osádka vozidla v obci Železná před policejní hlídkou kufřík se zelenou sušinou. Na základě výsledků odborných vyjádření policisté věc kvalifikovali jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.

     V listopadu před kontrolou celní správy v obci Babylon dva cizinci uschovali nejprve do kapsy a potom spolujezdec vyhodil z okénka vozidla balíček s 10 gramy krystalické bílé látky. Kriminalisté zjistili, že muži si drogu zakoupili na tržnici v obci Folmava za 300 euro od neznámého trhovce. Po jeho totožnosti kriminalisté dosud pátrají, ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

     Kriminalisté rovněž během roku nalezli nejen na tržnicích několik mrtvých schránek, což jsou skrýše, kam si dealeři schovávají drogy, aby u nich nebyly nalezeny při případných kontrolách ze strany policistů či celníků. Do této mrtvé schránky potom dealer jde vyzvednout požadované množství drogy pro drogově závislé konzumenty a odběratele. Kriminalistům se i přes obtížné dokazování podařilo v několika případech dealera odhalit.

por. Mgr. Dagmar Brožová
8. ledna 2014
 

vytisknout  e-mailem