Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté odhalili další milovníky piva

JIČÍNSKO – Dva 31letí muži řídili v podnapilém stavu. 

Novopačtí policisté zastavili v sobotu dne 1.6.2024 ve večerních hodinách v Nové Pace osobní vozidlo Škoda Fabia, které řídil 31letý muž. Poté, co policisté muže vyzvali, aby se podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, jim muž vyhověl a zkoušce se podrobil. Hodnota na přístroji ukázala pozitivní výsledek 2,4 promile alkoholu v dechu. Muž měl uvést, že před jízdou vypil 10 piv. Vzhledem k naměřeným hodnotám nebyl vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu a sám o toto nežádal.

Dalším hříšníkem byl opět 31letý řidič, který byl přistižen Kopidlnskou policejní hlídkou při řízení nákladního vozidla Škoda Pickup. V ulici U Nádraží v Kopidlně byl řidič vyzván k provedení dechové zkoušky, což dobrovolně učinil. Přístroj ukázal hodnotu blížící se 2 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a měl uvést, že před jízdou vypil šest kusů 11° piva a 0,3 l vodky s džusem. Lékařské vyšetření spojené s odběrem tělních tekutin nepožadoval.

Oběma provinilcům bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a byla jim zakázána další jízda. Mužům hrozí roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Česko patří k zemím, které rozhodně alkoholem nepohrdá. Přesto existují chvíle a místa, kde je třeba tuhle touhu potlačit. Alkohol, jako jedna z nejškodlivějších návykových látek, nepatří ani za volant automobilu, ani za řídítka motocyklů nebo třeba jízdních kol. Podle veřejně dostupných údajů je přibližně čtvrtina tragických nehod v Evropské unii s přítomností alkoholu. A i když se člověk po konzumaci alkoholu cítí lépe, rozhodně nesmí usednout za volant. Útlum, narušení vnímání reality a zkreslení aktuální situace jsou  spouštěčem rizikových situací, které člověk sice vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika, naopak je podhodnocuje. A důležité je si i uvědomit, že hladina alkoholu v krvi stoupá ještě určitou dobu po dopití poslední sklenice. Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů následně dochází k vážným dopravním nehodám.

4.6.2024
por. Bc. Martina Jandová

vytisknout  e-mailem