Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté odhalili magnet na tachografu

KRAJ VYSOČINA: Řidiči nákladních vozidel často porušují sociální předpisy 

Policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina kontrolovali v uplynulých dnech v rámci výkonu služby při součinnostní akci společně s pracovníky mobilní expertní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu nákladní vozidla na křižovatce silnic I/38 a I/23 v katastru obce Markvartice na Jihlavsku.
 
Tato kontrola byla zaměřená na dodržování všech právních norem, především sociálních předpisů AETR ze strany řidičů a provozovatelů nákladních vozidel. Policisté se zaměřili také na kontrolu technického stavu vozidel a na správné uložení a zajištění převáženého nákladu. Na těchto typech kontrol nákladních vozidel se v našem kraji prioritně podílejí dopravní policisté zařazení v rámci speciálního týmu Kamion, který působí v našem kraji od roku 2011.
 
Při jedné z kontrol policejní hlídka zastavila řidiče jízdní soupravy složené z tahače a návěsu se slovenskou registrační značkou. Jízdní soupravu řídil třicetiletý cizí státní příslušník, který předložil policistům ke kontrole všechny potřebné doklady. Policisté ale při důkladné kontrole zjistili, že digitální karta řidiče vykazuje denní odpočinek, i když řidič právě řídil vozidlo a žádný odpočinek tedy vykonávat nemohl.
 
Policisté poté zjistili, že u nákladního vozidla je na snímači tachografu umístěn speciální magnet. Tento magnet pak zásadně ovlivňuje funkci tachografu. Řidiči se tak zaznamenává bezpečnostní přestávka, i přesto, že právě řídí vozidlo. Policisté nález magnetu zadokumentovali a celý případ oznámí příslušnému správnímu úřadu, který může udělit sankci jak řidiči, tak dopravci. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše 10 000 korun a dopravci hrozí pokuta až 500 000 korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok. Vzhledem k tomu, že řidičem byl cizí státní příslušník, který by se mohl snažit vyhýbat se správnímu řízení v České republice, policisté mu na místě uložili kauci ve výši 75 000 korun.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
28. srpen 2013
 
 „V případě kontrol řidičů kamionů se poměrně často setkáváme s tím, že v některých případech nedodržují nařízené bezpečnostní přestávky a s tím souvisí, že překračují povolenou dobu jízdy. Velice často policisté zjišťují, že řidič jede na cizí kartu řidiče a tím sociální předpisy úmyslně obchází. Za tyto přestupky ukládáme nekompromisně vysoké sankce, neboť tito řidiči mohou v případě, když usedají za volant bez potřebné přestávky, způsobit vlivem únavy nebo mikrospánku vážnou dopravní nehodu,“ uvedl kpt. Mgr. Petr Halán, vrchní komisař odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Ze zkušeností policistů vyplývá, že zákonem stanovené bezpečnostní přestávky nedodržují nejčastěji řidiči ze třetích zemí, kteří také občas falšují tachografy. Někteří používají buď vypínače na tachografech nebo speciální magnety. Všechna tato zařízení jsou ale protizákonným zásahem do funkčnosti zařízení.
V praxi to znamená, že když zapnou elektrický impuls, tachograf nepíše a oni přitom jedou. Na digitálních tachografech je tento princip obdobný jen s tím rozdílem, že na digitálním tachografu to při kontrole poznáme okamžitě z výtisku karty řidiče,“ dodává kpt. Mgr. Petr Halán.
 
Policisté se při silničních kontrolách také setkávají s tím, že řidiči kamionů převážejí v autech daleko těžší náklad, než mají povoleno. Tohoto protiprávního jednání se dopouštějí zejména cizinci, kteří vedou přes naši republiku tranzit, v blízkosti hranic se sdružují a Českou republikou pak projíždějí přetíženi. Část nákladu zase u hranic překládají, aby za hranicemi měli váhu v pořádku, protože se obávají daleko přísnějších postihů. Řidiči kamiónů si budou muset zvyknout na pravidelné vážení vozidel, na kontroly tachografů i na kontroly dodržování bezpečnostních přestávek a pravidel pro přepravu nebezpečných látek.
 
Většinu zjištěných přestupků českých řidičů řeší úředníci příslušných úřadů ve správním řízení. Kromě blokových pokut za zjištěné přestupky policisté přistupují poměrně často k udělování kaucí. Ukládání kaucí řidičům nám umožňuje zákon o silniční dopravě. Má zabránit tomu, aby se řidič nebo dopravce vyhýbal správnímu řízení o spáchaném přestupku a případnému zaplacení pokuty. Výše kauce je závislá na závažnosti porušené povinnosti. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračovat v další jízdě.

vytisknout  e-mailem