Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté odhalili pachatele nejen krádeží

ŽĎÁRSKO: Muž se dopustil několika přečinů 

Policejní komisař z oddělení obecné kriminality Územního odboru Žďár nad Sázavou zahájil trestní stíhání sedmačtyřicetiletého muže z Velkomeziříčska. Muž byl obviněn z celkem čtyř přečinů, a to z přečinu nebezpečné pronásledování, maření výkonu úředního rozhodnutí, krádeže a poškození cizí věci.

Stíhaný muž od konce září loňského roku do července tohoto roku hrubým způsobem obtěžoval dvaačtyřicetiletou ženu. Na základě předběžného opatření vydaného okresním soudem se měl ale zdržet jejího sledování a obtěžování. Muž ji však nadále opakovaně posílal SMS zprávy a pohyboval se i v místech ženina zaměstnání. Jeho jednáním vzbudil u poškozené důvodnou obavu o její život nebo zdraví.

 

V letošním roce to byl první případ nebezpečného pronásledování, kterým se policisté zabývali.

 

Další své trestné činnosti se věnoval v letošním roce od dubna do konce července, kdy se v devatenácti případech dopustil krádeží a poškození cizí věci. Na železniční trati spojující hlavní město s Brnem se objektem jeho zájmu stal barevný kov – měď. Nejvíce měděných kabelů nebo propojek z mědi odcizil mezi železničními stanicemi Ostrov nad Oslavou a Křižanov. Pachatel věděl, odkud může kabel nebo propojku odstranit, neboť při jeho krádežích nedošlo k ohrožení bezpečnosti provozu na železniční trati. Odcizený kov následně prodával do sběrných surovin.

 

Odcizením kabelů a propojek způsobil majiteli škodu ve výši nejméně 282 000 korun. Výše škody ještě ale není konečná.

 

Kriminalistům se pachatele podařilo zjistit na podkladě zajištěných stop a další důkladné práci při prověřování všech získaných skutečností.

 

Obviněnému muži v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

 

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

26. října 2012


 

vytisknout  e-mailem