Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté odvrátili sebevraždu

HODONÍNSKO: Muž kráčel přímo proti jedoucímu vlaku 

Pondělní noční služba byla pro hodonínské policisty více než akční. Po desáté hodině večerní na lince 158 přijali oznámení o pohřešování pětatřicetiletého muže. Obavu o něj měla jeho přítelkyně, které poslal SMS, že je zoufalý, ve finanční krizi a chce si vzít život. Podle přítelkyně by se údajně mohl pohybovat v Hodoníně nebo blízkém okolí.

Policisté kontaktovali bratra pohřešovaného, aby se s ním pokusil telefonicky spojit a pod nějakou záminkou zjistit místo jeho výskytu. Telefonát se sice uskutečnil, ale pohřešovaný muž hovor ukončil, aniž by prozradil, kde se nachází. Pokus o lokalizaci mobilního telefonu také nevyšel a tak nezbývalo než aby policisté dál propátrávali ulice města a široké okolí. Po nějaké době policistům znovu volala přítelkyně, že telefonovala s hledaným přítelem. Ten jí měl sdělit, že je v Mikulčicích a jde po kolejích. K tomu ještě dodal, že už nepřijde a že čeká až pojede nějaký vlak. Podařilo se také nakontaktovat strýce pohřešovaného muže s tím, aby se pokusil spojit se svým synovcem a zjistit, kde přesně se nachází. Strýci se  skutečně podařilo zjistit, že je na nádraží v Lužicích. Na místo ihned vyjeli policisté.

O události byl také informován výpravčí ve stanici Hodonín, aby přijal opatření k provozu vlaků na trati Hodonín-Břeclav. Mezitím bylo od dalšího svědka zjištěno, že seděl s pohřešovaným v hospodě a opravdu mluvil o sebevraždě. Strojvedoucí nákladního vlaku, který měl místem projíždět byl informován vysílačkou o možném pohybu muže v kolejišti. Z toho důvodu jel pomalu, aby nedošlo ke střetu a případně soupravu mohl ubrzdit. Po vyjetí ze zatáčky před stanicí Lužice uviděl přímo před lokomotivou na koleji stát postavu. Proto hned začal brzdit a těsně před mužem zastavil. Na místo okamžitě vyrazili i policisté. Strojvedoucí volal dispečink, aby přijela policie. Než ale hovor ukončil, policisté již byli na místě. Když je hledaný muž viděl, začal před nimi utíkat pryč. Začal se s policisty honit kolem vlakové soupravy, kdy přelézal a podlézal vagony. Po několika minutách byl ale hlídkou dostižen a zajištěn. Ještě se je pokusil mást tvrzením, že se jedná o někoho jiného. To mu ale nevyšlo, protože policejní hlídka měla k dispozici jeho popis i fotku. Policisté jej pak odvedli k přivolané sanitce a doprovodili na vyšetření do nemocnice. Tady mu také naměřili téměř dvě promile alkoholu v dechu. Z nemocnice byl převezen na brněnskou záchytku a celá pátrací akce po necelých třech hodinách skončila.
 

Policisté tak napomohli k záchraně života zřejmě zoufalého muže. Sám strojvůdce uvedl, že v případě neinformovanosti o možném nebezpečí by místem projížděl rychlostí 90km/hod., vlak by rozhodně neubrzdil a ukončil tak život mladého muže. A tak policisté opět prokázali, že byli v pravý čas na pravém místě a naplnili tak heslo „Pomáhat a chránit.“
 

nprap. Petr Zámečník

vytisknout  e-mailem