Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté pomohli a zachránili

Karviná - policisté poskytli první pomoc řidiči, kterého za volantem postihla zdravotní indispozice. 

V neděli 2. června 2024 přijali policisté na lince 158 oznámení o „podivné“ jízdě osobního vozidla v Rychvaldu. Dle sdělení mělo auto doslova „prolítnout“ středem kruhového objezdu a zřejmě i narazit do několika aut a do sloupu. Oznamovatelka uvedla, že řidič snad mohl být pod vlivem alkoholu, drog nebo mohl mít nějakou zdravotní indispozici.
Jen o pár minut později volala na tísňovou linku jiná žena, která uvedla, že v Rychvaldu na komunikaci v blízkosti čerpací stanice stojí nabouraný automobil, který blokuje provoz. Řidič sedí uvnitř a zdá se, že má nějaký zdravotní problém. Popis vozidla se shodoval s popisem z předchozího oznámení.
To už se k místu sjížděly hlídky z obvodních oddělení v Bohumíně, Orlové, Petřvaldu, oddělení hlídkové služby a dopravního inspektorátu, zkrátka všichni, kteří byli v tu chvíli nablízku. Řidič nebyl schopen komunikovat, zcela viditelně byl v ohrožení života. Policisté z orlovského obvodního oddělení nemeškali a ze služebního auta přinesli termofolii a defibrilátor. Muže společně s kolegy z oddělení hlídkové služby přemístili z auta na folii, ale v tu chvíli přestal dýchat. Defibrilátor, který policisté použili, ovšem vyhodnotil, že v tomto případě je nepotřebný. Policisté tedy přistoupili k masáži srdce, současně další  komunikovali se zdravotnickou záchrannou službou. Zkrátka každý, kdo byl na místě, se nějakým způsobem podílel na záchraně života. Nepřímá srdeční masáž byla po nějaké době úspěšná a muž začal sám pravidelně dýchat. Do péče zdravotníků byl předán již při plném vědomí.

Policisté dopravního inspektorátu a obvodního oddělení Bohumín v mezičase zjišťovali následky, které mohly být řidičem způsobeny. Hmotnou škodu zjistili pouze na jednom osobním vozidle, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Průběh této dopravní nehody šetří policisté dopravního inspektorátu Karviná. Pokud zjistí, že se stala v důsledku náhlé řidičem nepředpokládané zdravotní indispozice, bude věc odložena.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
5. 6. 2024

vytisknout  e-mailem