Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté pomohli lidem v nesnázích

České Budějovice - Při kontrole na vodě zachránili policisté poškozenou loď. 

Policisté z obvodního oddělení Hluboká nad Vltavou se během léta zapojili do bezpečnostního opatření "Bezpečně u vody", které je zaměřené kromě jiného i  na kontroly sledovaných vodních cest a ploch, vodáky a vůdce malých plavidel a na požití alkoholických nápojů nebo jiných návykových a psychotropních látek. Dále mají za úkol provádět kontroly plavidel, zda splňují podmínky pro provoz, mají povinné vybavení a jsou používány v souladu s předpisy, např. zda není překročen max. počet povolených osob na palubě. U osob ovládajících plavidlo zjišťovat, zda mají veškerá potřebná oprávnění pro provoz plavidla, zda nejsou pod vlivem alkoholu či OPL.

Ve čvrtek 20. srpna vyrazila hlídka opět na vodu. Tentokrát hlubočtí policisté spolupracovali s kolegy z oddělení hlídkové služby v Českých Budějovich, konkrétně s pprap. Jágerem a pprap. Noskem. Z obvodního oddělení Hluboká nad Vltavou se do akce zapojil prap. Fleišmann. V 8:00 hodin vyrazili z přístaviště a vydali se na trasu Hluboká nad Vltavou, České Vrbné a dále pak na Purkarec. Kontrolní činnost prováděli společně se členem rybářské stráže. Zkontrolovali několik osob a plavidel, když ve 13:30 přijali oznámení o lodi, která se dostala do problémů. Poškodil se jí motor a nebyla schopna pokračovat v plavbě. Měla se nacházet na 225 km v okolí Purkarce. Policisté proto ihned vyrazili loď hledat. Na uvedeném místě plavidlo v krátké době nalezli, seděla v něm čtyřčlenná posádka. Vůdce plavidla policistům vysvětlil, že s poškozeným motorem nejsou schopni pohybu. Policisté proto nabídli uvíznuté posádce pomoc. Rozbitou loď přivázali k levoboku služebního plavidla a odtáhli ji i s posádkou přes plavební komoru Hluboká nad Vltavou až do místního přístaviště. Jednalo se o plavidlo Volvo Penta. Při události nebyl nikdo zraněn, ani nebyla způsobena žádná škoda na majetku. 

Policisté byli ve správný čas na správném místě a v duchu policejního motta "Pomáhat a chránit" pomohli lidem v nesnázích. I to patří k policejní práci a za to kolegům patří poděkování. 

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

21. srpna 2020

Odkazy do noveho okna

policejní loď

policejní loď 

Detailní náhled

Zachráněné plavidlo

Zachráněné plavidlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem