Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté při rozsáhlé akci kontrolovali chatové oblasti

JIHLAVSKO: Během noci zkontrolovali téměř 260 rekreačních objektů 

Policisté Územního odboru Jihlava připravili na tento týden rozsáhlou akci zaměřenou na kontrolu chatových oblastí. Akce proběhla ve dvou dnech a zapojili se do ní policisté všech jihlavských obvodních oddělení, policejní psovodi a policisté pohotovostně eskortního oddělení.
 
Policisté provádějí v chatových oblastech po celý rok nepravidelné preventivní kontroly, a to v rámci běžného výkonu služby. V zimních měsících jsou intenzivnější a na tyto lokality se zaměřují také policejní psovodi.
kontrola chatkontrola chat
 
Na středu 29. ledna a čtvrtek 30. ledna připravili policisté rozsáhlou preventivně pátrací akci, do které byl nasazen větší počet policistů a psovodů. Akce probíhala v obou dnech v době mezi třetí hodinou v noci a devátou dopoledne.
Policisté předem vytipovali chatové oblasti, kde v minulosti k vloupáním již došlo nebo se jedná o lokalitu, kde riziko krádeže hrozí, a ty v uplynulých dvou dnech kontrolovali.
Policisté zjišťovali, zda objekty nevykazují známky vloupání, zda jsou řádně uzavřená okna a uzamčené dveře.
 
„Vytipované chatové oblasti důkladně propátráváme a kontrolujeme s cílem chránit majetek občanů proti pachatelům, kteří se při páchání trestné činnosti zaměřují na vloupání do chat, ať už za účelem krádeže věcí nebo přespání, a způsobují majitelům objektů velké škody. Při minulé takovéto akci se nám podařilo dopadnout pachatele přímo v chatě, do které se vloupali. Akce má i preventivní charakter, kdy každá zkontrolovaná chata byla policisty označena letáčkem o provedené kontrole. V minulosti se nám akce tohoto typu velice osvědčily a přinesly i velice dobré výsledky,“ řekl plk. Mgr. Petr Hnízdil, zástupce vedoucího Územního odboru Jihlava s tím, že tato akce nezůstane ojedinělou, policisté se i nadále budou v zimních měsících na chatové oblasti zaměřovat a provádět zde za účelem ochrany majetku občanů kontroly.
 
Ve středu 29. ledna se policisté při akci zaměřili na chatové oblasti na Polensku, Telčsku a Třešťsku, ve čtvrtek 30. ledna pak policisté kontrolovali chaty v Jihlavě a v katastrech obcí v jejím okolí.  
Na Polensku policisté zkontrolovali chatové oblasti v katastrech obcí Brádlo, Bítovčice a Vržanov. Na Telčsku policejní hlídky provedly kontroly chat v lokalitách obcí Vanov, Řásná a Lhotka a na Třešťsku policisté zkontrolovali chatové oblasti v lokalitách Pouště, Beranovec a Rohozná. Během středeční akce zkontrolovali policisté téměř 260 rekreačních objektů. Vše bylo v pořádku, pouze u jedné chaty zjistili, že je odemčená, proto policisté zkontaktovali jejího uživatele, který zjednal nápravu.
Akce zaměřená na kontrolu chatových oblastí pokračovala i ve čtvrtek. Policisté společně s policejními psovody opět od tří hodin v noci kontrolovali chaty, tentokrát ve vytipovaných lokalitách v Jihlavě a v obcích v jejím okolí. Během šesti hodin provedly policejní hlídky v krajském městě ve spolupráci se strážníky městské policie kontroly chat a zahradních chatek v místní části Hruškové Dvory, v lokalitách ulic U Hřbitova, Vrchlického, Brněnská, Havlíčkova a dalších a dále policisté zkontrolovali chatové oblasti v katastrech obcí Pávov, Zborná, Rantířov a Rančířov.
 
V současném a nadcházejícím období se riziko vloupání do rekreačních chat zvyšuje. Chatové oblasti se staly opuštěnými a majitelé navštěvují své chaty jen velmi zřídka. Této situace by mohli využít pachatelé k vloupání, ať již s cílem odcizit cokoli co má nějakou hodnotu a lze to prodat nebo k přespání. Krádeží věcí tak pachatelé způsobí majitelům chat nemalé finanční ztráty. Škody, a v mnoha případech jsou větší než způsobené odcizením věcí, vznikají po vloupání do objektu také poškozením chaty a jejího vybavení. Pachatel se chová převážně bezohledně a často zničí všechno, co nemůže odcizit. V některých případech si v chatě pachatel zatopí nebo během svého pobytu v objektu využívá různé elektrospotřebiče, které ale při odchodu nechá zapnuté a v důsledku toho dojde k požáru a zničení celé chaty.
 
V loňském roce prověřovali policisté na Jihlavsku celkem 66 případů krádeží vloupáním do rekreačních objektů. Pachatelé při nich způsobili majitelům chat a chalup odcizením věcí a poškozením rekreačního objektu a jejího zařízení celkovou škodu téměř jeden milion korun. Policistům se podařilo téměř 20 procent těchto případů objasnit, po pachatelích zbývajících krádeží pátrají.
V roce 2012 došlo k 76 vloupáním do rekreačních objektů, kdy škoda byla téměř 1 200 tisíc korun. 
 
kontrola chatkontrola chat
Majitelům rekreačních objektů doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci.
Pachatelé se do chat vloupávají především přes zajištěná okna a dveře za použití násilí. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým  zabezpečením  a mechanickými zábrannými prostředky, jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice.
Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. 
Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by případný pachatel mohl při vloupání do chaty použít. Jedná se především o sekery, nářadí a předměty, které je možné použít k páčení.
Je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat.
Dále je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech. 
Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř, nezačal uklízet a případ neprodleně oznámil policii.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. ledna 2014 
Odkazy do noveho okna

kontrola chat

kontrola chat 

Detailní náhled

kontrola chat

kontrola chat 

Detailní náhled

kontrola chat

kontrola chat 

Detailní náhled

kontrola chat

kontrola chat 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem