Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policisté pronásledovali vozidlo 35 km

Brno, Vyškov - ve státní svátek policisté brněnského inspektorátu cizinecké policie pronásledovali tři zdrogované osoby a museli použít zbraň 

Policisté inspektorátu cizinecké policie Brno chtěli dnes 28.10.2009 ve 3:00 hod. zkontrolovat osádku motorového vozidla Volkswagen Vento s registrační značkou Královehradeckého kraje. Jakmile se policisté s vozidlem přiblížili k Volkswagenu řidič rozsvítil světla a hlídce začal ujíždět. Policisté se okamžitě pustili do pronásledování vozidla a se zapnutým majákem a rozsvícením nápisu stop se pokusili vozidlo zastavit, nicméně bezvýsledně. Řidič pokračoval ve zběsilé jízdě nočními brněnskými ulicemi a zamířil k dálnici D1, zvolil směr Vyškov.
 
Policisté pokračovali v pronásledování i na dálnici, řidič stále ujížděl rychlostí kolem dvou set kilometrů v hodině, nebezpečně najížděl na ostatní vozidla a kličkoval mezi nimi. Když na opakovanou výzvu stále nezastavoval, policisté použili i několik varovných výstřelů. Nic z toho však řidiče nepřinutilo k zastavení. Policisté si rovněž povšimli, že z vozidla jeho osádka několikrát něco vyhodila z okna ven.
 
Když se vozidla přiblížila k Vyškovu, tak řidič Volkswagenu učinil neobvyklý a nebezpečný manévr, zatočil prudce vpravo a sjel na připojovací pruh dálnice od Olomouce a po ní v protisměru pokračoval další, téměř dva kilometry, než se pokusil udělat další nebezpečný manévr. Ten mu však již nevyšel. Vozidlem zatočil doleva, nezvládl řízení a s vozidlem najel na travnatý porost vedle dálnice.
 
Jeden z osádky Volkswagenu vyběhl z vozidla, toho však velice rychle dostihl jeden z pronásledujících policistů. Řidič VW však začal s vozidlem couvat a najíždět na druhého z policistů a pokoušel se opět ujet, policista proto použil varovný výstřel, ten však řidič opět nerespektoval, proto policista opakovaně střelil do pneumatik vozidla, které prostřelil a jedna ze střel trefila řidiče do krku a způsobila mu oděrku.
 
Všichni tři muži byli pod vlivem omamných a psychotropních látek, měli za sebou již několik střetů se zákonem. Vévodil však třiadvacetiletý řidič, který je nejen neřidič, protože nevlastní řidičské oprávnění, ale navíc má právě za řízení bez řidičského oprávnění vydán čtyřletý zákaz řízení motorových vozidel. Jeho výčet spáchaných trestných, převážně majetkových trestných činů vydal na 15 stran A4.
 
Po vyslechnutí jsme zbylé dva muže propustili, a řidiči jsme sdělili podezření z trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Policisté také během dnešního dne prohledávali okolí dálnice a pokoušeli se nalézt věci, které muži z vozidla vyhazovali, mohlo jít jak o drogy, tak o odcizené věci. O tom zdali bude sděleno podezření dalším dvěma osobám, či rozšířeno trestní stíhání řidiče ve v tuto chvíli předmětem dalšího prověřování.
 
Po incidentu byli na místě přítomni jak zástupce ředitele oblastního ředitelství služby cizinecké policie Brno, tak i pracovník Inspekce Policie České republiky, kteří vyhodnotili použití zbraně jako oprávněné a v souladu se zákonem.
 
Prioritou cizinecké police je samozřejmě kontrola cizinců na našem území, nicméně v žádném případě to neznamená, že by cizinecká policie přehlížela přestupky či trestné činy občanů České republiky.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

vytisknout  e-mailem