Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté s celníky kontrolovali pracující cizince

KRAJ - Policisté spolu s celníky kontrolovali cizince zaměstnané v jedné ze společností v Libereckém kraji. Zajímala je legálnost pobytu, ale i dokumenty důležité k vykonávání práce na území naší republiky. 

Na začátku tohoto týdne se uskutečnila jedna z mnoha akcí cizinecké policie zaměřená na kontroly cizinců, zejména na legálnost a oprávněnost jejich pobytu a vykonávání práce v naší republice. Kromě policistů z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a policejních psovodů se na kontrolách zaměstnanosti cizinců podíleli také pracovníci Celního úřadu pro Liberecký kraj.   

Foto_01

Kontrole bylo podrobeno přes stovku cizinců z Rumunska, Bulharska, Maďarska, Ukrajiny, Běloruska či Vietnamu. Ne všichni cizinci, zaměstnaní ve společnosti zabývající se pěstováním, zpracováním a distribucí ovoce, splňovali povinnosti, které jim ukládá zákon o pobytu cizinců na území České republiky. Více jak  padesát z nich se dopustilo přestupku proti tomuto zákonu, kdy většina z nich nebyla schopna prokázat úhradu zdravotní péče na území naší republiky, dva rumunští zaměstnanci neměli platný cestovní doklad,a jednoho z nich policisté předvedli ke zjištění totožnosti. Většinu prohřešků ale vyřešili cizinečtí policisté blokovými pokutami, kterých udělili za jedenáct tisíc korun.

Celní úřad bude ještě nadále prověřovat předložené pracovní smlouvy cizinců a také to, zda byla splněna zákonná ohlašovací povinnost ve vztahu k Úřadu práce. Při kontrole bylo u 81 cizinců zjištěno, že zaměstnavatel nemohl prokázat splnění informační povinnosti. Dva z kontrolovaných cizinců navíc neměli uzavřenou žádnou pracovní smlouvu.

V průběhu kontrol došlo i ke kuriózní situaci. Jeden ze zaměstnaných cizinců rumunské národnosti se pokusil z objektu před policisty utéct. Poté, co jej zadržel policejní psovod, však muži zákona zjistili, že k takovému jednání neměl vůbec žádný důvod.  K pobytu na území naší republiky měl všechny potřebné doklady a v pořádku měl rovněž veškerá povolení k pracovní činnosti.

„V letošním roce to byla jedna z prvních takto rozsáhlých kontrol zaměřených na legálnost pobytu a zaměstnanost cizinců na území Libereckého kraje. V roce předešlém pak policisté zrealizovali 65 součinnostních akcí, ve spolupráci s celníky pak více jak dvě desítky,sdělil mjr. Mgr. Rudolf Futschik, vedoucí oddělení dokladů a specializovaných činností KŘP Libereckého kraje.

 

9. 3. 2016                                                                    
mjr. Bc. Vlasta Suchánková                                                         por. Martin Stočes
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí                                        Celní úřad Libereckého kraje, tiskový mluvčí
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem