Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté sdělovali podezření

Bruntálsko - 6 případů  

Krást železo se nevyplácí
 
Když při jedné ze silničních kontrol v měsíci říjnu letošního roku bruntálští dopravní policisté narazili na 36letého muže, který vezl železný šrot, jímalo je podezření, že by vezený materiál mohl pocházet z majetkové trestné činnosti. Pravděpodobně se nespletli, následným prověřováním bruntálských policistů bylo zjištěno, že by mohlo jít o odcizený železný šrot ze skládky poškozené společnosti, která poskytuje služby v oblasti nakládání s odpady v Horním Benešově.
 
Po důkladném prověření všech získaných informací a následném vyhodnocením důkazního materiálu policejní inspektor dne 16.12.2013 sdělil 36letému muži podezření ze spáchání přečinu krádeže. Muži je kladeno za vinu, že v přesně nezjištěné době v měsíci říjnu letošního roku ze skládky poškozené společnosti v Horním Benešově odcizil železný šrot o váze vyšší jak 300 kilogramů. Způsobená škoda činí okolo 1500 korun. Podezřelý se měl přečinu krádeže dopustit i přesto, že byl již v minulosti za majetkovou trestnou činnost odsouzen. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 6 měsíců do 3 let. 
 
 
Při silniční kontrole se vydával za jinou osobu
 
Dopravní policisté na začátku listopadu letošního roku v Bruntále na ulici Opavská při běžné silniční kontrole zastavili vozidlo Chevrolet Spark. Policisté si vyžádali potřebné doklady důležité pro provoz a řízení vozidla načež kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo má nevyhovující stav hloubky dezénu u jedné z pneumatik. Řidiči bylo toto zjištění sděleno a zároveň byl upozorněn na udělení blokové pokuty. S pokutou souhlasil a byl ochoten ji na místě zaplatit. Při následném prověřování vozidla i řidiče bylo zjištěno, že na osobu uvedenou na řidičském oprávnění je vydán příkaz k zatčení. Po uvedení této skutečnosti řidiči, který doklad o řízení vozidla předložil, mělo dojít k jeho doznání o předložení cizího řidičského oprávnění. Dále měl policistům uvést své pravé jméno s tím, že má platnou blokaci řidičského oprávnění. Řidičský průkaz na jiné jméno byl policisty odňat.
 
Podezřelý muž se ve vztahu k platné blokaci řidičského oprávnění měl dopustit přestupku, který byl následně dopravními policisty oznámen správnímu orgánu k dalšímu projednání. Věc týkající se předložení cizího řidičského oprávnění byla následně předána policistům obvodního oddělení Bruntál, kteří celou skutečnost důsledně prověřovali. Pro řádné objasnění věci byly dne 16.11.2013 zahájeny úkony trestního řízení. Po zadokumentování a prověření všech dostupných informací bylo 40letému muži dne 16.12.2013 sděleno podezření z přečinu poškození cizích práv. Muži je nyní kladeno za vinu, že se pokusil jinému způsobit vážnou újmu na právech tím, že uvedl někoho v omyl. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Podezřelému hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky. 
 
 
Opilá měla napadnout ženu, teď ji hrozí až 3 roky vězení
 
Teprve 21letá žena čelí podezření z přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečinu výtržnictví, které jí dne 17.12.2013 bylo sděleno policejním orgánem obvodního oddělení Bruntál.
 
K protiprávnímu jednání mělo dojít 12.10.2013 v baru na ulici Cihelní v Bruntále. Na místo byla přivolána hlídka obvodního oddělení Bruntál, která následně celou věc prověřovala. Nyní je podezřelé ženě kladeno za vinu, že na výše uvedeném místě v podnapilém stavu nejprve bezdůvodně verbálně napadala přítomné hosty a následně v prostoru vstupních dveří fyzicky napadla o rok mladší ženu. Do té měla zezadu úmyslně strčit, následkem čehož poškozená prolétla skleněnou výplní ve spodní části vstupních dveří. Poškozená utrpěla řezná poranění na různých částech těla, které si vyžádalo hospitalizaci v krnovské nemocnici. Rozbitím skleněné výplně vznikla škoda okolo 2 tisíc korun. U podezřelé ženy, která vykazovala zjevné ovlivnění alkoholem, policisté provedli odborné měření ke zjištění alkoholu v dechu s neuvěřitelným výsledkem 3,4 promile. Žena se v přítomnosti policejní hlídky již chovala klidně. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Podezřelé hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 6 měsíců do 3 let.  
 
 
Dovnitř se nedostal
 
Dobrá práce se podařila vrbenským policistům, kteří při prověřování pokusu vloupání do rodinného domu zjistili 24letého podezřelého muže, který se následně k činu doznal. Samotné prověřování trestného činu není nikdy jednoduché, vždy je k tomu potřeba vysoká odbornost, profesionalita a vhodně zvolená taktika prověřování, ale také místní a osobní znalost policistů.  
 
K pokusu vloupání do rodinného domu mělo dojít v blíže neupřesněné době na přelomu měsíce října a listopadu letošního roku v obci Karlovice, místní části Zadní Ves. Zde pachatel využil nepřítomnosti domácích osob a pokusil se o vniknutí do domu. Nezjištěným předmětem nejdříve rozbil plastové okno, avšak poslední skleněnou tabuli se mu nepodařilo rozbít. Při dalších pokusech vytrhal okrasné latě, rozdělující okna na několik částí. Latě vytrhal celkem ze tří oken, ale do domu se nakonec nedostal. Svým činem způsobil majiteli škodu okolo 10 tisíc korun. Nyní je muž podezřelý z přečinu porušování domovní svobody ve stádiu pokusu, přečinu krádeže také ve stádiu pokusu a přečinu poškození cizí věci. Podezření mu bylo sděleno policejním orgánem obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem dne 17.12.2013. Policisté dále zjistili, že svého protiprávního jednání se měl dopustit pod vlivem alkoholu. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Mladému muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 6 měsíců do 3 let.
 
 
Chtěl získat 5 tisíc korun, pokusil se o podvod
 
Začátkem listopadu bylo policejnímu orgánu doručeno trestní oznámení na 30letého muže, který se měl pokusit podvést společnost, která poskytuje doručovací služby. Pro řádné objasnění věci byly policisty obvodního oddělení Rýmařov dne 12.11.2013 zahájeny úkony trestního řízení a 16.12.2013 sděleno podezření z přečinu podvod ve stádiu pokusu.
 
Vyšetřováním bylo zjištěno, že podezřelý muž měl v měsíci září letošního roku zakoupit prostřednictvím internetové aukce poškozený notebook, který byl inzerován jako poškozený s tím, že má prasklý display. Muž tedy měl vědět, že kupuje poškozenou věc. Notebook byl prodávajícím řádně zabalen a zabezpečen proti dalšímu poškození. Následně odeslán jako balíková zásilka, která byla podezřelému doručena. Následující den po doručení zásilky měl reklamovat společnosti, která balík doručila jeho poškození s tím, že přepravou byl poškozen display zařízení. Za vzniklou škodu měl podezřelý požadovat náhradu ve výši 5 tisíc korun. Společnost reklamaci i náhradu v plném rozsahu zamítla, neboť bylo zjištěno, že zásilka nebyla při manipulaci nijak poškozena a reklamovaný přístroj byl na portálu nabízen se shodným poškozením. Muži je tedy kladeno za vinu, že ačkoliv se při koupi notebooku řádně seznámil s rozsahem poškození, následně vědomě reklamoval poškození obsahu zásilky za účelem získání finančního prospěchu na úkor společnosti poskytující doručovací služby. Tímto svým činem se tedy pokusil sebe obohatit tím, že uvedl zmiňovanou společnost v omyl, zamlčel podstatné skutečnosti a mohl tak způsobit na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou. Za podvodné jednání muži hrozí trest odnětí svobody až na 2 léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
 
 
Přistiženi při činu
 
Někdy i náhoda a především všímaví lidé, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí a nebojí se upozornit na možnou trestnou činnost, pomáhají při odhalování trestné činnosti a tímto také přispívají k následné spokojenosti poškozených osob při dopadení pachatele, který jim způsobí nějakou újmu. I následující případ je důkazem náhody i všímavosti občana, který dne 06.12.2013 zahlédl dvojici mužů při krádeži plechů v areálu firmy na ulici U Stadionu v Bruntále. Přistižení muži ihned z místa činu i bez lupu utekli. Svědek celé události okamžitě vyrozuměl majitele poškozené firmy a ten se za muži vydal na vlastní pěst. Ve chvíli, kdy dvojici ubírající se směrem k obci Staré Město dostihl, přivolal Policii České republiky. Mladík ve věku 22 let zprvu zapíral, ale pod tíhou důkazů se nakonec policistům obvodního oddělení v Bruntále přiznal. Starší muž ve věku 62 let se doznal hned.
 
Po zadokumentování protiprávního jednání a následných standardních úkonech trestního řízení bylo v těchto dnech oběma mužům policejním inspektorem sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže ve formě spolupachatelství. Svého protiprávního jednání se měli dopustit tím, že nejprve mladší z mužů přelezl asi 190 centimetrové oplocení areálu firmy, které tímto poškodil a následně z místa odcizil 5 pozinkovaných plechů. Ty přehodil přes plot, kde celou dobu na něj čekal starší z mužů s přistavěným dvoukolovým vozíkem. V této chvíli byli přistiženi náhodným svědkem, který z dálky na muže zakřičel. Podezřelí neváhali a okamžitě z místa činu utekli. Celková způsobená škoda činí okolo 1.500 korun. Mladší z mužů se měl výše uvedeného přečinu dopustit i přes skutečnost, že byl již v roce 2013 za přečin krádeže odsouzen. Pachateli za přečin krádeže hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, pokud je za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán, hrozí mu odnětí svobody v rozmezí od 6 měsíců do 3 let.   
 
 
 
vrchní asistent pprap. Bc. Pavla Welnová
 
19.12.2013

vytisknout  e-mailem