Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté se chystají na Velikonoce

KRAJ – Alkohol za volant nepatří!!!  

Velikonoční svátky jsou dle tradic v České republice spojeny s tradiční koledou a dalšími radostnými prožitky. Svátky jsou u některých koledníků spojené s požíváním alkoholických nápojů, kdy někteří neváhají a usedají za volant pod jeho vlivem.

Pro ilustraci pár čísel ze statistiky:
V průběhu celého roku 2012 se na královéhradeckých silnicích událo 294 dopravních nehod, při kterých byl u řidičů zjištěn alkohol. Z tohoto počtu byl u 165 osob zjištěn alkohol v hodnotě více jak 1,5 promile v krvi. Jen v dubnu 2012 se v kraji událo 29 nehod s řidiči pod vlivem alkoholu, kdy v 18 případech byla hodnota více jak 1,5 promile. V dubnu dále policisté v kraji zjistili dalších 115 řidičů, kteří sice nebourali, ale před jízdou se „posilnili“ alkoholem.

Při hodnotě 0,8 promile ztrácí osoba zábrany, má zhoršené sebeovládání, horší postřeh a na místě je podstatně vyšší riziko úrazů při řízení. Při hodnotě 1,5 promile má člověk pocit zmatenosti a přihlouplosti a jeho chování se projevuje setřelou řečí, agresivitou a je zde možnost bezvědomí. (zdroj www.ibesip.cz)

V loňském roce ve dnech 6. – 10. dubna se v Královéhradeckém kraji událo celkem 57 dopravních nehod, při kterých vyhasl jeden lidský život.

Policisté se v Královéhradeckém kraji na svátky připravují a budou se ve zvýšené míře věnovat dohledu na dodržování pravidel silničního provozu, a to již od 27. 3. do 1. 4., kdy v těchto dnech proběhnou důsledné dopravně bezpečnostní akce, do kterých budou nasazeni mimo dopravních policistů i policisté pořádkové, či cizinecké policie. A to samozřejmě i v době státního svátku o Velikonočním pondělí.

Žádáme řidiče o ohleduplnou jízdu a dodržování dopravních předpisů, aby se všichni účastníci silničního provozu dostali do cíle a v pořádku se také vrátili zpět.

V této době proběhne i několik preventivních akcí, jejichž cílem je eliminovat počet dopravních nehod nejen na přechodu, počet řidičů pod vlivem alkoholu či počet obětí kapesních krádeží, při velikonočních nákupech.
 

  • V pátek 29. 3. budou někteří řidiči moci obdržet při policejní kontrole od promotéra projektu nealkoholické pivo, alkoholtester v rámci celorepublikového projektu „Řídím, piju nealko pivo“.
  • Od pondělí 2. 4. do pátku 5. 4. se budou policisté v ranních a odpoledních hodinách věnovat zvýšenému dohledu a preventivnímu působení u přechodů pro chodce v rámci projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne“.
  • Prevenci na úseku kapesních krádeží se královéhradečtí policisté věnují již v této době až do 3. 4. V rámci projektu „Obezřetnost se vyplatí“.

Více k projektům zde:
 

nprap. Jan Čížkovský
25. března 2013 15:00
 

vytisknout  e-mailem