Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se strážníky Městské policie Liberec dopadli zloděje motorové nafty

LIBERECKÝ KRAJ - Frýdlantští policisté ve spolupráci se strážníky Městské policie Liberec dopadli pachatele několika krádeží motorové nafty z vozidel.  

Úspěšní byli v těchto dnech frýdlantští policisté ve spolupráci se strážníky Městské policie Liberec a libereckými kriminalisty. Těm se podařilo ve čtvrtek 5. září v noční době dopadnout pachatele několika krádeží motorové nafty z vozidel. Pachateli byli tři mladíci z Liberecka a jeden z Nového Města pod Smrkem, a to ve věku 19, 21, 23 a 24 let. Proti všem čtyřem mladíkům vedou v současné době vyšetřovatelé Krajského ředitelství policie Libereckého kraje trestní stíhání.

Nejstaršímu z nich 24letému mladíkovi kriminalisté sdělili obvinění ze spáchání přečinů krádeže a poškozování cizí věci a zbylým třem mladíkům sdělili obvinění ze spáchání přečinu krádeže spáchané formou účastenství, kdy nejmladší z nich byl navíc obviněn ještě z přečinu poškozování cizí věci.

Nejstarší mladík pocházející z Liberecka, páchal uvedenou trestnou činnost již od měsíce dubna letošního roku. Případ, který se stal 14. dubna, řešili policisté z Jablonce nad Nisou. Kolem třičtvrtě na dvě v noci odcizil ze stavby naproti věznici v ulici Belgická v Jablonci nad Nisou motorovou naftu ze stavební techniky značky Volvo A30D, kdy odčerpal množství 206 litrů nafty za téměř 7 tisíc korun. Kromě toho poškodil dvě víčka u palivových nádrží stavebních strojů Volvo A30D v celkové hodnotě 7 tisíc korun.

Další případ krádeže spáchal 24letý mladík společně s 19letým mladíkem, též pocházejícího z Liberecka, v měsíci srpnu. Tentokrát si vybrali stavební stroj v ulici Stříbrný kopec ve Stráži nad Nisou. Dne 20. srpna v době mezi půl osmou ráno a čtvrt na jedenáct dopoledne se vloupali po vypáčení víčka palivové nádrže do stavebního stroje značky KOMATSU - PC210 žluté barvy, ze kterého následně odcizili pohonné hmoty v množství 50 litrů nafty a dvě speciální autobaterie s obrácenými kontakty na 12V. V tomto případě napáchali škodu za téměř 14 tisíc korun.

Poslední případ, při kterém byli účastni všichni čtyři mladíci a kde byli zároveň zadrženi policisty z Obvodního oddělení ve Frýdlantu a městskými strážníky Liberec, se stal 5. září v noční době. Krátce po jedenácté hodině se ve Frýdlantu, ulici Hejnická, naproti zámeckému rybníku vloupal 24letý mladík společně s dalšími třemi do nádrže odstaveného bagru značky Volvo EC 290BLC, kdy tři mladíci hlídali pohyb osob v blízkém okolí a nejstarší z nich odčerpával zatím naftu ze stavebního stroje. Celkem odčerpal 160 litrů motorové nafty a dalších 30 litrů vyteklo na zem. V tomto posledním případě se škoda vyšplhala přes 5 tisíc korun.

Mladíci však nebyli při krádeži značně obezřetní a neunikli pozornosti některých občanů. Ti na místo přivolali policejní hlídku z Obvodního oddělení Frýdlant. Hlídka po příjezdu na místo našla poblíž pracovního stavebního stroje několik nádob s naftou a hadice. Asi 20 - 30 metrů od tohoto stroje stálo zaparkované vozidlo značky Audi, ve kterém seděl nejmladší z mladíků a tvrdil hlídce, že čeká na svého kamaráda. Policisté o celé situaci vyrozuměli ihned hlídku Městské policie Liberec sloužící ve Frýdlantu, která se v zápětí dostavila na místo a po získání potřebných informací se vydala na šetření v blízkém okolí. Mezitím se na místo dostavil 21letý mladík, coby kamarád, který přijel ve vozidle Škoda Fabia. Krátce nato v nedalekém okolí zadržela hlídka Městské policie v ulici K.H. Máchy dvě pěší osoby, které silně zapáchaly naftou. Frýdlantští policisté se tedy vydali na místo a pustili jednoho z mladíků s tím, že zřejmě nemá s krádeží nafty nic společného a druhý z mladíků je následoval pro případ vyloučení jeho účasti na provedené krádeži. I tuto osobu později policisté propustili, neboť nic nenasvědčovalo tomu, že by se uvedené krádeže dopustila. Mladíci, které zadržela hlídka Městské policie následovali policisty na Obvodní oddělení ve Frýdlantu. Poté, co policisté zadržené osoby ztotožnili, bylo více než pravděpodobné, že se na uvedené krádeži mohli spolupodílet i mladíci, kteří byli propuštěni. Policisté požádali tedy hlídku Městské policie o provedení kontroly širšího okolí a případné zjištění, kde se uvedené osoby nacházejí. Městským strážníkům se podařilo oba mladíky nalézt, a to na příjezdové cestě k místní skládce v části Frýdlant - Větrov. Na místo se ihned dostavila i hlídka Obvodního oddělení Frýdlant, která oba mladíky vyzvala, aby policisty dobrovolně následovali na Obvodní oddělení Frýdlant. Poté, co mladíky policisté řádně vyslechli, propustili je, neboť stále neměli dostačující důkazy o tom, že by s krádeží měli něco společného. Zbylé dva mladíky umístili do policejní cely. Následně se provedenou prací libereckých kriminalistů podařilo zjistit, že krádeže ve Frýdlantu se účastnili všichni čtyři mladíci.

V současné době je čeká vyšetřování, které probíhá na svobodě a vyčkají si na verdikt soudu. Ten je může poslat až na dva roky do vězení.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974466207
9. září 2013

vytisknout  e-mailem