Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na alkohol za volantem

KRAJ - O uplynulém víkendu kontrolovali policisté v celém kraji řidiče. Zjišťovali mimo jiné, zda neřídí pod vlivem alkoholu. 

Během uplynulých jedenácti měsíců řešili dopravní policisté v Libereckém kraji 4 146 nehod, což je oproti stejnému období roku 2017 o více jak sto nehod více. I přesto, že počet nehod, při kterých někdo z účastníků zaplatil daň nejvyšší - a to vlastním životem - je letos nižší (r.2018 - 17 mrtvých, r.2017 - 21 mrtvých), je to i tak nemalé číslo. V sedmnácti rodinách přišli letos do konce listopadu rodiče, známí, příbuzní, kamarádi o své nejbližší, které jim nikdo nenahradí. A právě i proto realizují dopravní policisté nemalý počet různých bezpečnostních akcí, aby se snížil nejen samotný počet dopravních nehod, ale zejména i následky.

Jedna z podobných bezpečnostních akcí se na území Libereckého kraje uskutečnila i právě uplynulý, již třetí adventní víkend. Bezmála pět desítek policistů v celém Libereckém kraji kontrolovali řidiče, zda dodržují pravidla bezpečné jízdy, ale zaměřili se také na to, zda neřídí auto pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Policejními kontrolami, které byly nastaveny a směřovány zejména na večerní, noční a brzkou ranní dobu, prošlo během víkendu 426 vozidel, přičemž různých druhů přestupků se dopustilo 38 řidičů, tedy necelých 9 procent. Nejčastějším přestupkem byl špatný technický stav vozidla, v jednom případě neměl řidič zapnutý bezpečnostní pás. Problém s alkoholem či jinou návykovou látkou mělo 6 řidičů, které policisté kontrolovali. U pěti řidičů byly hodnoty naměřeného alkoholu přes jednu promili. Kromě toho, že jim policisté zakázali další jízdu a zadrželi řidičský průkaz, jsou tito řidiči podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Nejvíce nadýchal při dopravní kolntrole řidič na Českolipsku, kdy se naměřená hodnota blížila dvěma promilím. Nejvíce řidičů pod vlivem alkoholu s hodnotou přes jedno promile "uvízlo" při policejní kontrole na Jablonecku (3), dále po jednom na Českolipsku a Semilsku. Tam navíc kontrolovali policisté jednoho muže, který řídil, jak prokázal orientační test, pod vlivem marihuany.

V rámci dopravně bezpečnostní akce byli ale policisté úspěšní i v případě pátrání po osobách. Zadrželi celostátně hledaného muže, který měl, zejména na území Libereckého kraje, páchat majetkové delikty, kdy se měl nejméně v desítce případů vloupat do různých objektů.

V podobných dopravně bezpečnostních akcích budou policisté v kraji pokračovat až do konce roku. Řidiči by měli mít na zřeteli tzv. pravidlo šťastného návratu, tedy mít respekt nejen k pravidlům silničního provozu, ale i k ostatním řidičům a účastníkům silničního provozu, aby nedocházelo chybou druhých, či vlastní, ke zraněním, nebo těm nejhorším následkům - úmrtím. 


18. prosince 2018
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
vedoucí OTP

vytisknout  e-mailem