Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na alkohol za volantem

LIBERECKÝ KRAJ - Během páteční noci proběhla na celém území Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce. 

Dne 28. března 2014 během nočních hodin proběhla na celém území Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce zaměřená na dodržování pravidel silničního provozu, především na dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči před jízdou a během ní.

V rámci akce jsme zkontrolovali 279 řidičů a zjistili 26 dopravních přestupků. Blokovou pokutu jsme uložili 19 řidičům v částce téměř 6.000,- korun. Sedm přestuků policisté oznámili k projednání příslušným správním orgánům.

Nejčastějším prohřeškem řidičů byl špatný technický stav vozidel, a to v 9 případech. Jeden řidič nepoužil při jízdě bezpečnostní pásy a u jednoho řidiče jsme zjistili, že nepoužil zádržný systém. Dopravní přestupek byl zjištěn i u jednoho cyklisty. Tři řidiči usedli za volant svého vozu pod vlivem alkoholu, kdy u nich policisté naměřili přes 1 promile  a jeden řidič usedl za volant pod vlivem drog. Opilého řidiče zastavili policisté na Semilsku, dva opilé řidiče na Liberecku a řidiče pod vlivem drog v Jablonci nad Nisou. Ve třech případech se řidiči dopustili přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a ve třech případech přečinu vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Řidiče pod vlivem drog kontrolovali policisté v Jablonci nad Nisou krátce před devátou hodinou večer v ulici Pražská. Řidič Škody Felicie usedl za volant, ačkoliv měl Okresním soudem v Jablonci nad Nisou vysloven zákaz řízení motorových vozidel.  Policisté provedli u řidiče test na drogy přístrojem DrugWipe, kdy přístroj ukázal na přítomnost látky amfetamin v krvi řidiče. Řidič se dále podrobil lékařskému vyšetření spojeného s odběrem žilní krve. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za které hříšnému řidiči hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Dopravně bezpečnostní akce tohoto druhu nebyla v Libereckém kraji v tomto roce jistě poslední. Cílem podobných akcí je snižovat dopravní nehody a mírnit jejich následky.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
31. března 2014

vytisknout  e-mailem