Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na zamrzlá skla a poutání řidičů a spolujezdců

KRAJ - Odhalili více jak tři desítky řidičů či spolujezdců bez použití bezpečnostních pásů a sedm řidičů, kteří neměli očištěná skla. 

6 Liberecko LibereckoDnes se od brzkých ranních hodin mohli řidiči na silnicích Libereckého kraje potkat jak s dopravními, tak i s pořádkovými policisty. Na celém území probíhala krajská dopravně bezpečnostní akce, která byla primárně zaměřena na provoz vozidel v zimním období a povinné poutání řidičů a spolujezdců.

V loňském roce došlo na silnicích Libereckého kraje k usmrcení 40% nepřipoutaných řidičů a 60 % nepřipoutaných spolujezdců. Bezpečnost na silnicích - kontrola povinnosti poutání bezpečnostním pásem je proto jednou z priorit Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro letošní rok. 

Do akce bylo zapojeno více jak pět desítek policistů. Ti zkontrolovali 372 vozidel a zjistili celkem 83 přestupků. Z toho v 31 případech nebyli právě řidiči či jejich spolujezdci připoutáni. Řidiči nebo spolujezdci tuto povinnost stále hodně podceňují, ale měli by si uvědomit, že to dělají zejména pro svoji bezpečnost. Mnohdy by následky vážných dopravních nehod nemuseli být tak fatální, kdyby řidiči či spolujezdci použili bezpečnostní pásy. 

Policistům při akci pomáhala speciální technika - monokulární dalekohledy NIKON Monarch, které dokáží odhalit přestupky na vzdálenost až 1 km. 

Jablonecko 1Jablonecko 8Jablonecko Kromě povinnosti používání bezpečnostních pásů se policisté zaměřili při akci na provoz vozidla v zimním období, tj. zda řidiči neřídí vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran - § 5 odst. 2 písm. i) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích
Připomínáme, že řidič také nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích -  § 5 odst. 2 písm. j).

Policisté také kontrolovali, zda řidiči mají na vozidle zimní pneumatiky a také předepsanou hloubku dezénových drážek. V neposlední řadě kontrolovali, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu či drog, dále pátrali po osobách, odcizených motorových vozidlech, věcech a sledovali problematiku spojenou s ilegální migrací, pašováním drog a ilegální přepravou zbraní.

Z celkového počtu 83 přestupků vyřídili v příkazním řízení na místě  78 přestupků v částce 27 500 Kč a 5 přestupků oznámili správnímu orgánu. Během akce policisté odhalili  4 řidiče pod vlivem alkoholu s naměřenými hodnotami 0,83,  0,25, 0,40 a 0,61 promile alkoholu. V příkazním řízení na místě policisté  projednali 31 přestupků nepoužití povinných bezpečnostních pásů řidiči v částce 7 700 Kč a  1 přestupek nepoužití dětského zádržného systému za 1 000 Kč. Druhým nejčastějším prohřeškem řidičů bylo, že užili k jízdě vozidlo s nevyhovujícím technickým stavem, a to celkem ve 20 případech. Za námrazu na sklech zabraňujících řidiči ve výhledu z vozidla obdrželo pokutu celkem 7 řidičů v celkové částce 4 300 Kč. V jednom případě nepředložil řidič policistům řidičský průkaz a v jednom případě doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Na policejní hlídku narazil i řidič, který něměl za volantem co dělat a řídil tak bez řidičského oprávnění.

Na Jablonecku, v Tanvaldu u vlakového nádraží policisté kontrolovali řidiče, který měl na vozidle zamrzlá skla, která si přímo na místě očistil obdarovanou škrabkou. 

Na Českolipsku zastavili zase policisté řidičku osobního vozidla Peugeot, která se jim zmínila, že byla za dobu, co má řidičský průkaz, vůbec poprvé kontrolována Policií ČR a hned obdržela dárek. Byla velmi mile překvapena.


27. 2. 2019
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

Odkazy do noveho okna

5 Liberecko

5 Liberecko 

Detailní náhled

1 Liberecko

1 Liberecko 

Detailní náhled

Jablonecko 9

Jablonecko 9 

Detailní náhled

Jablonecko 6

Jablonecko 6 

Detailní náhled

6 Liberecko

6 Liberecko 

Detailní náhled

8 Liberecko

8 Liberecko 

Detailní náhled

4 Liberecko

4 Liberecko 

Detailní náhled

Jablonecko 12

Jablonecko 12 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem