Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na řidiče motocyklů

KRAJ - O uplynulém víkendu se na území Libereckého kraje konala dopravně bezpečnostní akce zaměřená na řidiče motocyklů. 

6V uplynulém týdnu se v Libereckém kraji odehrálo nemálo dopravních nehod s účastí řidičů motocyklů. Bohužel některé z nich skončily velmi vážně a jedna dokonce tragicky.

Ve středu 15. srpna 2018 se v ranních hodinách v Liberci, na křižovatce ulic Karolíny Světlé a Jilmová střel 34letý motorkář s řidičem osobního vozidla. Řidič motocyklu  musel být z místa nehody transportován v kritickém stavu do Krajské nemocnice Liberec, kde i přes veškerou péči lékařů svým zraněním bohužel podlehl.

K další nehodě se zraněním motorkáře vyjížděli dopravní policisté ve čtvrtek 16. srpna 2018 na Semilsku. 39letý řidič na motocyklu Suzuki jel ve směru od Harrachova na Kořenov, kde v úseku klesání nezvládl průjezd prudkou levotočivou zatáčkou a havaroval vpravo mimo vozovku. Zde narazil do betonového panelu.

S vážným zraněním musel v pátek večer transportovat vrtulník Letecké záchranné služby řidiče motocyklu na Českolipsku. K nehodě došlo na silnici III. třídy ve směru od Skalice na Nový Bor v obci Okrouhlá. I zde řidič nezvládl průjezd levotočivou zatáčkou a vyjel mimo vozovku, kde došlo k jeho pádu. Tento řidič měl však pozitivní orientační test na alkohol, s naměřenou hodnotou přes 1 promile, při opakované zkoušce téměř k 1,5 promile. Navíc ještě hazardoval se svým životem, když vyrazil na motorce bez ochranné přilby, a to pouze v kloubouku.

Motocyklisté jsou ne náhodou považováni za jednu z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu.

„Z údajů zveřejněných OECD vyplývá, že ve srovnání s cestujícími v autobusech je pravděpodobnost jejich úmrtí při nehodě 272x vyšší. Oproti pasažérům v osobních automobilech umírá 24x více motocyklistů, 2,4x více ve srovnání s cyklisty a dvojnásobek v porovnání s chodci. To, že nehody jsou pro motocyklisty velmi nebezpečné, potvrzuje i zjištění, že loni byla v České republice pravděpodobnost úmrtí motorkáře při kolizi 4,6x vyšší než při průměrné nehodě,“ upřesňuje dopravní expert Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Policisté se o uplynulém víkendu na základě nepříznivého vývoje dopravní nehodovosti více na řidiče motocyklů zaměřili.

Nejrizikovějšími lokalitami v Libereckém kraji jsou pro motorkáře pozemní komunikace na Českolipsku, a to silnice I/38 v okolí Máchova jezera a silnice I/9 ve směru od České Lípy po hranici Liberecké kraje. Další rizikovou oblastí je silnice I/10 na Jablonecku, zejména úsek mezi Železným Brodem a Tanvaldem. "Do těchto lokalit zaměřujeme v motorkářské sezóně náš výkon služby s cílem působit na tuto skupinu řidičů. Policisté se při těchto akcích zaměřují na důsledné používání bezpečnostních přileb, důkladné kontroly technického stavu motocyklů, překračování nejvyšší dovolené rychlosti v obcích i mimo obec, požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči a v neposlední řadě také na bezohledný a agresivní způsob jízdy,"uvádí vedoucí odboru služby dopravní policie plk. Mgr. Jaroslav Řehák.

"Celorepublikovou hlavní příčinou největšího počtu nehod řidičů motocyků je nepřiměřená rychlost jízdy, nejvyšší míra závažnosti je pak evidována u nesprávného předjíždění," uvádí Jaroslav Řehák.

Do víkendové akce bylo nasazeno na tři desítky policistů, jak z dopravní, tak i z pořádkové služby, kteří zkontrolovali celkem 286 vozidel.

Porušení zákona zjistili celkem u 60 řidičů, z toho ve 12 případech u řidičů motocyklů. V 56 případech (z toho u motocyklistů v 11 případech) vyřešili přestupky na místě blokovou pokutou v celkové výši 26 100 korun (u motocyklistů ve výši 3 700 korun) a 4  přestupky (u motocyklistů 1 přestupek) oznámili příslušnému správnímu orgánu. Nejčastějším přestupkem bylo porušení nejvyšší dovolené rychlosti, celkem v 28 případech (z toho u motocyklistů ve 3 případech). Druhým častým prohřeškem řidičů byl nevyhovující technický stav vozidel a motocyků, celkem v 10 případech ( z toho se ve 4 případech jednalo o motocykly). U motocyklů se jednalo o závady na pneumatikách, předepsaném osvětlení a odrazkách. 8 řidičů nepoužilo bezpečnostní pásy. Jeden motorkář usedl na svůj stroj bez ochranné přilby. U jednoho z řidičů motocyklů zaznamenali policisté nedovolené přejetí vodorovné dopravní značky podélná čára souvislá. Jeden z řidičů motocyklů neměl při řízení u sebe osvědčení o registaci vozidla a v 1 případě motorkář nepředložil doklad o povinném pojištění vozidla (zelená karta).

1Nejvyšší zadokumentované rychlosti u řidičů motocyklů:

  • překročení nejvyšší dovolené rychlosti mimo obec na silnici č. I/9 u Chlumu: nejvyšší dovolená rychlost 90 km/h, naměřená rychlost po odečtu tolerance 127 km/h
  • překročení nejvyšší dovolené rychlosti mimo obec na silnici č. I/9 u Chlumu: nejvyšší dovolená rychlost 90 km/h, naměřená rychlost po odečtu tolerance 119 km/h

Dva řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu. V obou případech se jednalo o řidiče osobních vozidel. Pozitivní orientační test na alkohol měl řidič na Českolipsku - do půl promile a řidič na Semilsku - přes půl promile.

Jak ukazují výsledky dopravní akce, častější kontroly řidičů motocyků mají smysl a policisté v nich budou také s ohledem na nepříznivý vývoj nehodovosti v uplynulé době pokračovat.

Řidiči motocyklů by na silnici měli jezdit tak, aby byli pro ostatní dostatečně viditelní. Jejich chování by mělo být pro ostatní dostatečně čitelné a měli by si být vědomi toho, že v určitých situacích by je mohli řidiči automobilů ve zpětném zrcátku snadno přehlédnout. Neměli by zbytečně hazardovat  nejen se životem svým, ale i ostatních.

Statistika dopravních nehod s účastí řidičů motocyklů:

Liberecký kraj Rok 2017 od 1.1. do 16.8. 2017 od 1.1. do 16.8. 2018
Celkem DN 153 105 114
Úmrtí 6 4 5
Těžce zraněno 19 12 13
Lehce zraněno 91 62 75


21. 8. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem