Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté se zaměřili na rychlost a alkohol

Ms kraj - 14 řidičů sedlo za volant po požití alkoholu, 185 řidičů překročilo rychlost 

Na rychlou jízdu a alkohol za volantem se během uplynulých dnů v rámci dopravně bezpečnostní akce zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Kromě dopravních policistů se akce zúčastnili také kolegové z obvodních oddělení. Stěžejní zaměření akce, což bylo dodržování maximální povolené rychlosti v obci i mimo obec a zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek před jízdou a během jízdy, policistům nebránilo v tom, aby důkladně nekontrolovali také ostatní ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. V jejich hledáčku proto bylo mimo jiné používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav vozidel anebo skutečnost, zda řidiči mají u sebe doklady potřebné pro řízení motorových vozidel.

Od 22. do 27. ledna policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali celkem 5 117 vozidel. Porušení povolené rychlosti zjistili v 185 případech, z nichž 169 vyřešili na místě uložením blokových pokut a 16 oznámili příslušným úřadům k dalšímu řízení. Testům zjišťujícím přítomnost alkoholu nebo návykových látek se podrobili téměř všichni kontrolovaní řidiči. Osm z nich sedlo za volant po požití návykových látek a 14 po požití alkoholu. S jedním řidičem, který nadýchal nad 1 promile, policisté zahájili trestní řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Častým přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidla (87 vozidel). Závažného pochybení, kterého se řidiči dopustili, bylo nepoužití bezpečnostních pásů. Přesto, že jsou jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel, povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušilo 42 osob a 3 děti nebyly převáženy v autosedačce.

Celkové výsledky akce

Včetně výše uvedených porušení zákona policisté zjistili 525 přestupků, z nichž 475 vyřešili na místě uložením blokových pokut a 50 oznámili odborům dopravy příslušných úřadů. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 245 200,- Kč.

por. Mgr. Daniela Vlčková

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

28. 1. 2016

vytisknout  e-mailem