Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté se zaměřili na tachografy

Šumperk - řidič byl jistotou policistů tak zaskočen, že se k manipulaci doznal.  

Dne 20. 10. 2011 hlídka dopravní policie, která se specializuje na dodržování sociálně právních předpisů u nákladní dopravy, zastavila nákladní vozidlo Man, které řídil 33letý muž z Jesenicka. Policisté vyzvali řidiče, aby předložil ke kontrole karty řidiče ze záznamového tachografu. Při kontrole bylo zjištěno, že došlo k manipulaci s tachografem vozidla, proto policisté provedli velice důkladnou kontrolu vozidla. Na základě této důsledné kontroly byl nalezen na snímači impulzů velice silný magnet, který ovlivnil snímač, a tím i záznam na kartu řidiče. Manipulace s tachografem byla řidiči řádně prokázána a ten byl jistotou policistů tak zaskočen, že celou skutečnost nepopíral a k manipulaci se doznal. Dále bylo zjištěno, že v průběhu jednoho měsíce zpětně ve třech případech jezdil s vozidlem bez vložené karty řidiče. Policisté, řidiči prokázali, že ve dvou případech nevykonal povinný denní odpočinek, přičemž povinný odpočinek vykonal až po třech dnech jízdy. Dále v jednom případě přesáhl denní dobu řízení, kdy řídil přes třináct hodin.
Za prokázaný podvod řidiči hrozí pokuta od 5000 Kč do 10000 Kč a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. Dopravci hrozí sankce za tento správní delikt do 100000 Kč.

Ve dne od 14. 10. do 16. 10. 20112011 hlídka dopravní policie, která se specializuje na dodržování sociálně právních předpisů u nákladní dopravy, kontrolovala 28 vozidel, přičemž bylo zjištěno pět podvodů u českých řidičů. Ve dvou případech to byla jízda na cizí kartu řidiče, která jim byla zadržena. Dále v jednom případě to byla jízda bez vložení karty řidiče, a ve dvou případech jízda bez vložení záznamového listu (kolečka).
Dne 19. 10. 2011 byl kontrolován cizí státní příslušník, který řídil nákladní vozidlo na cizí kartu řidiče. V tomto případě byla řidiči karta zadržena a uložena kauce ve výši 50000 Kč, kterou řidič na místě uhradil.
Všem řidičům za prokázané podvody hrozí ve správním řízení sankce od 5000 Kč do 10000 Kč a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. Dopravci hrozí sankce za tento správní delikt do 100000 Kč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nprap. Bc. Josef Bednařík
21. října 2011

vytisknout  e-mailem